Иван Д. Коста: „Заувек” - промоција на Сајму књига

Представљамо вам у новом издању књигу под називом Заувек вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке Ивана Д. Косте, теолога и менаџера хотелијерства.

Промоција књиге одржаће се 24. октобра 2017. године у сали Пекић на Сајму књига у организацији издавачке куће Само корак с почетком у 19 часова. О књизи најбоље говори рецензија председника Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду протојереја-ставрофора проф. др Драгомира Санда.

"Опхрван неком блиском тежњом, чијег се имена не могу тренутно и поуздано да сетим, и од рођења стеченом жељом да је изнедри, Иван Коста се "открио" у књизи која носи име "Заувек" и тако је олакшао своју душу. У тој његовој личној мајеутици имао је првенствено на уму да осећања и животне вредности стави испред себе и да се у њима истински огледа. Стога је само романсијерски рећи да је главни јунак Срђан који је изаткао прелепу причу кроз странице које воде вечном и ономе што је ЗАУВЕК. А ступити на тле тога пута и држати временску равнотежу никада није било лако. Дакле, Иван Коста се по својим емотивним и зналачким особинама поистоветио са доминантном личношћу романа.

Оно што је највредније и што представља потку и основу свакога живота јесте љубав која све и у свему оживљава. Из ње ће произићи сви остали поднаслови романа који је јединствен и необичан по много чему. Прво, аутора се открива као изванредан кулинар и оспособљен човек кадар за справљање најукуснијих јела не само наших, него и светских простора. Већ од самог почетка ове приче врло зналачки је откивао "рецепте" тих кухиња чију ће храну и њена имена довести у најближу везу са животном храном која се претаче у храну нашег вечног живота. У молитви Господњој, у којој свакодневно искамо "хлеб наш насушни", тј. хлеб наш најпотребнији, на леп начин ће се представити и уз помоћ овог романа схватити као Хлеб живота и гласиће отприлике овако: Господе, Ти си наш хлеб који једини гасиш нашу људску глад. Дај нам се и даји нам се, Господе, свакога дана, јер без Тебе нема нам живота. Дајући и предајући се нама, Господ нам собом дарује и принцип нашега живота. Тај принцип је на свој, али веродостојан начин додирнуо, осетио и нама препоручује Иван Коста.

Поучавајући дар његовог проповедања је препознатив. Он је то стекао као тумач верских и православних истина које уноси, па потом преноси из школске учионице преко школског дворишта на тргове и раскршћа. И то са неописивом лакоћом. 

И још нешто ваља истаћи. Стил његове приче као да клизи. Све је без трунке усиљености. Као да је реч о човеку који годинама слаже иза себе романе. Читајући роман, просто се с времена на време чини да се поиграва са текстом. И на својствен начин све дочарава животним и лепршавим. Зато се радујем са сваким читаоцем који ће затворити последњу страницу ове књиге и уздахнути са жељом да се врати на њен почетак. И да остане дуго у размишљањима и поруком коју роман шаље. И сада сам потпуно сигуран. Овај кратак наредни прериод је време када ће даровити Иван почети опет да ствара и пише нешто ново и необично."

Добро дошли!