IX Међународни фестивал православног филма „Покров“

IX Међународни фестивал православног филма „Покров“

Од 5. до 9. октобра у Кијеву је одржан IX Међународни фестивал православног филма „Покров“. Ове године представљено је 40 документарних, играних, кратких и анимираних филмова из Украјине, Русије, Белорусије, Србије, Италије и Француске.

Први „Покров“ одржан је 2002. са благословом Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, трудом архимандрита Јоне (Черепанова), уз подршку г.  Андреја Деркача и протојереја Александра Акулова. Овај фестивал из цијелог свијета сабира најбоља филмска остварења која обрађују теме хришћанског живота, великих светиња и људи велике вјере.

Као што је то већ традиција, фестивал отвара грандиозна премијера. Током година то су били филмови као што су „Острво“ Павела Лунгина, „12“ Никите Михалкова, „Поп“ Владимира Хотиненка и др. Овогодишњи фестивал отворило је још једно дјело Хотиненка, његов нови филм „Достојевски“.

Добитник прве награде ове године био је продукција Манастира свете преподобномученице Јелисавете у Минску, документарни филм режисера Галине Адамович „Монахиња“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска