Из цркве у Дривоши украдено звоно тешко 50 килограма

Непознати починиоци провалили су у храм Вазнесења Господњег у Дривуши, општина Зеница, у Федерацији БиХ, и из њега однијели звоно тешко 50 килограма.

Према ријечима пароха зеничког протонамјесника Бојана Глишића, провала је почињена у сриједу, 18. маја, у вечерњим часовима, а откривена у четвртак, 19. маја.

Према његовим ријечима, провалници су обили браву на вратима храма и ушли у цркву, гдје су испретурали и побацали црквене ствари, сломили икону светог Петра Дабробосанског, а са звоника скинули и однијели звоно.

Провала је пријављена полицији, која је обавила увиђај.

Благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, 2008. године је на велики православни празник Спасовдан, обављен чин освећења обновљене цркве Вазнесења Господњег у Дривуши.

Обнова храма Вазнесења Господњег у Дривуши трајала је тачно годину дана и он је у потопуности обновљен.

За обнову ове цркве Федерално министарство културе и спорта дало је 30.000 КМ, а осим општине Зеница, те вјерника из земље и расејања, велику донацију дао је и капитен Фудбалског клуба „Партизан" из Београда и бивши репрезентативац Србије Младен Крстајић, који је родом са ових простора.

Кум обновљеног храма био је господин Огњен Петковић из Зворника.

Црква у Дривуши саграђена је 1957 године, а током посљедњег рата је оскрнављена и девастирана.

Извор: Митрополија дабробосанска