Из Црквене општине Никшић кренула прва тура помоћи

Из Црквене општине Никшић кренула прва тура помоћи
Из Црквене општине Никшић кренула прва тура помоћи
Из Црквене општине Никшић кренула прва тура помоћи
Из Црквене општине Никшић кренула прва тура помоћи

Житељи Никшића су од суботе 17.маја 2014, у прилици да у Саборном храму Светог Василија Острошког прикупљају помоћ за унесрећене од поплава које су погодиле Србију и Републику Српску. Сакупљен је камион разне врсте помоћи, која је у понедјељак, 19.маја већ упућена на угрожена подручја у Републици Српској.

"Када је постало јасно колико је ситуација тешка и алармантна, одмах у суботу вече смо, благословом Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, ставили објаве да се прикупља помоћ овдје у нашем храму, а и на недјељној Литургији смо информисали сабрани народ који је, заиста, врло брзо реаговао. Почели су да у храм доносе ствари које су потребне људима који су због поплава исељени из својих домова“, напомиње свештеник Остоја Кнежевић.

Према његовим ријечима сакупљен је велики број најразноврснијих потрепштина: конзервиране хране, намирница које се не кваре, воде, пастеризованог млијека, хране и опреме за дјецу и бебе, средстава за хигијену, обуће, одјеће, ћебади и других ствари, које су потребне људима у овако тешкој ситуацији. Поред цјеливајуће иконе у храму је постављена и кутија за прилог у новцу.

"Народ Никшића је показао велику солидарност, забринутост и хришћанско милосрђе према онима којима је данас тешко и који страдају. Јуче је, такорећи, била гужва у нашем храму од људи који су жељели да донесу, приложе колико су у могућности, било да је то материјално или у новцу. Тренутно је тешко процијенити колико је тога прикупљено“.

"Потрудили смо се и да све то препакујемо. Морам да поменем да је велики труд за ово дјело учинио и манастир Светог Луке у Жупи Никшићкој гдје су сестре прикупиле доста намирница и приложиле оно што су могле из свог манастира како би ова акција била што успјешнија и како бисмо обезбједили што више онога што је потребно за наш народ који страда у Србији и Републици Српској. Прикупљено је у новцу преко 2 хиљаде евра, а од осталих ствари смо, ево, напунили један камион. Ово је само прва тура помоћи која креће из Никшића, а прикупљена је за само 24 сата“, каже јереј Кнежевић.

Помоћ ће, у договору са ТЕ Гацко и Црквеном општином овог мјеста, камионом из Гацка бити прослијеђена у Републику Српску. Један број Црквених општина Епархије будимљанско-никшићке, као што су беранска, бјелопољска, андријевичка и друге, гравитирају, на неки начин, Србији и оне ће помоћ прослијеђивати у правцу Србије, а Црквена општина Никшић је одлучила да прва тура помоћи буде усмјерена Републику Српску, у мјеста којима је помоћ најпотребнија.

"Оно што нас свештенике овдје у Никшићу највише радује јесте чињеница да је град Никшић, као и тешких 90.-их година, опет показао да има честитост, осјећај за људе који пате и спремност да помогне онима који су у невољи. Иако се ни ми не налазимо баш у завидној позицији, и у нашем граду има пуно људи којима је помоћ потребна, али, они су осјетили да у овом тренутку могу и морају да издвоје, онолико колико им могућности допуштају, и приложе за људе који су унесрећени и налазе се у, заиста, тешкој ситуацији“, поручује о. Остоја Кнежевић, свештеник архијерејског намјесништва никшићког.

Акција на прикупљању помоћи у саборном храму Светог Василија Острошког трајаће до недјеље 25.маја текуће године.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка