Из Епархије будимљанско-никшићке

Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке

Жупа Никшићка - Светом Литургијом која је на празник Светог Прокопија, 21. јула 2013. године, служена у храму Светог пророка Илије на планини Лукавици, озваничен је рад Црквеног одбора Жупе Никшићке, чији је рад благословио протојереј Василије Брборић.

Мојковац - На празник Светог великомученика Прокопија у Мојковцу је у послијеподневним часовима одржана празнична свенародна литија, коју је предводио Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије са бројним свештенством и монаштвом. Након што је у мојковачком селу Лепенцу изграђена црква Светог Прокопија одлучено је, са благословом Владике Јоаникија, да на овај празник град Мојковац слави небеско заступништво и покровитељство овог светитеља, као и да се тог дана врши литија. Свети Прокопије се сматра рударском славом, а познато је да је рудник Брсково код Мојковца постојао још за вријеме владавине краља Уроша I. Свечана литија, којој је присуствовао велики број вјерног народа, а у којој је ношен јастук Светог Василија Острошког, реликвија никшићке Саборне цркве, кренула је из Саборног храма Христовог Рођења, гдје је служена вечерња служба. Прошла је главном улицом ка центру града, уз читање светог Јеванђеља.

Ђурђеви Ступови - На празник Светог мученика Прокопија, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у Ђурђевим Ступовима. У току Литургије бесједио је јереј Никола Гачевић.

Никђић - На дан када наша Света Црква слави спомен на рођење Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, 7. јула 2013. године, света Литургија је служена у храму посвећеном овом празнику у селу Мацаваре у парохији бањанско-рудинској код Никшића. Благословом епископа Јоаникија овај празник је одређен за дан храмовне славе. Литургију, којој је у великом броју присуствовао вјерни народ овог краја, служио је јереј Раденко Копривица. Сабор вјерног народа одржан је на Петровдан у храму Светог Богојављења у Доњим Црквицама.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка