Из Епархије осечко-пољске и барањске

Из Епархије осечко-пољске и барањске
Из Епархије осечко-пољске и барањске
Из Епархије осечко-пољске и барањске
Из Епархије осечко-пољске и барањске

Владика Херувим служио на Доброј води. Епископ Херувим посетио Сотин, Опатовац, Мохово, Шаренград, Копривну, Петрову Слатину и парохије у намеснипштву барањском. Архијерејска Литургија у Даљу. Уведен у дужност нови парох у Бијелом Брду.

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је 28. јуна 2018. године, на Видовдан, свету архијерејску Литургију у храму Преподобне мати Параскеве на Доброј води у Вуковару, уз саслужење архијерејског намесника вуковарског и пароха прве вуковарске парохије протојереја-ставрофора Саше Кузмановића, пензионисаног пароха сплитског протојереја-ставрофора Николе Шкорића и ђакона Срђана Лукића из Борова Насеља.

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим посетио је 18. јуна 2018. године храмове Преноса моштију Светог оца Николаја у Сотину, Светог великомученика Георгија у Опатовцу, Светог Вазнесења Господњег у Мохову и Светог архангела Михаила у Шаренграду у којем се поклонио чудотворној икони Пресвете Богородице Шаренградске. Парох сотински и администратор парохија у Опатовцу, Мохову и Шаренграду протојереј Миладин Спасојевић известио је владику Херувима о активностима у поменутим парохијама и предочио динамику радова на обнови храма у Мохову.

На дан када Света Црква прослављња Светог свештеномученика Тимотеја Бруског, 23. јуна 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је свету Литургију у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу. Саслуживали су пензионисани парох ердутски протојереј-ставрофор Јован Клајић, даљски пароси протојереј-ставрофор Милован Влаовић и јереј Милош Кузмановић и ђакон Предраг Јелић из Даља.

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим посетио је 22. јуна 2018. године Дарду, Болман, Кнежеве Винограде, Каранац, Бели Манастир, Кнежево, Брањину и Поповац у архијерејском намесништву барањском. Овом приликом, надлежни свештеници су упознали Владику са досадашњим радовима на обнови и изградњи храмова и парохијских домова, као и другим активностима у парохијама.

У среду, 20. јуна 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим, у пратњи архијерејског намесника осјечког протојереја Александра Ђурановића, посетио је богомољу Светог Василија Острошког у Петровој Слатини и средњовековни храм Рођења Пресвете Богородице у Копривни. Надлежни парох, протојереј-ставрофор Миљен Илић, известио је Епископа о досадашњим радовима на обнови, у ратним дејствима страдалог, најстаријег храма у Епархији осечкопољској и барањској, као и о чудотворном пројављивању фреске Пресвете Богородице у олтару овог храма који је, након 28 година од страдања, спреман за освећење.

Владика Херувим је овом приликом посетио начелника Општине Шодоловци г. Мила Злокапу, с којим је у срдачној атмосфери водио конструктиван разговор о животу и активностима српске заједнице на територији ове општине.

У пету недељу по Педесетници, 1. јула 2018. године, на светој архијерејској Литургији у храму Светог оца Николаја у Бијелом Брду, пошто је разрешен дужности досадашњи дугогодишњи привремени парох бјелобрдски протојереј-ставрофор Зоран Симић због одласка у заслужену пензију, у исту дужност је уведен јереј Горан Тодоровић.

Уз молитвено учешће великог броја верника из Бијелог Брда, начелника Општине Ердут г. Југослава Весића и других, светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим. Саслуживали су архијерејски намесник и парох осјечки протојереј Александар Ћурановић, пензионисани парох бјелобрдски протојереј-ставрофор Зоран Симић, пензионисани парох нирнбершки протојереј-ставрофор Душан Колунџић, парох бјелобрдски јереј Горан Тодоровић и ђакон Бранимир Михајловић из Маркушице.

Горњопетровачку парохију, понајмању заједницу у Епархији осечкопољској и барањској, 30. јуна 2018. године посетио је надлежни Епископ, Преосвећени г. Херувим, који је служио свету архијерејску Литургију у парохијској цркви Вазнесења Господњег. Поред архијерејскиг намесника вуковарског, протојереја-ставрофора Саше Кузмановића, саслуживали су и парох из Петрове Слатине протојереј-ставрофор Миљен Илић, протонамесник Ненад Кесоња, парох пачетински, парох сремсколазачки протонамесник Саво Симић, парох габошки јереј Владимир Недељковић,парох трпињски јереј Марко Шукунда, јереј Вукашин Цветојевић, парох друге парохије вуковарске, надлежни парох јереј Горан Тодоровић и ђакони Бранимир Михајловић из Маркушице и Срђан Лукић из Борова Насеља.

Извор: Епархиај осечко-пољска и барањска