Из Епархије зворничко-тузланске

Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске

Сједница Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске. Замјеник шефа мисије ОСЦЕ у БиХ код епископа Хризостома. Епископу Хризостому повеља „Капетан Миша Атанасијевић“.

Дана 25. фебруара 2016. године са почетком у 10,30 часова у Епископији у Бијељини одржана је редовна сједница Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске. У току засједања Епископ г. Хризостом упознао је чланове  Епархијског управног одбора о стању у Епархији, а потом су усвојени завршни рачун за 2015. годину и нацрт буџета за 2016. годину, као и завршни рачуни Мисијског одбора, Пензионог фонда и Фонда солидарности.

Преосвећени Владика г. Хризостом упознао је чланове Епархијског управног одбора са свим активностима које се овог тренутка воде око припрема за отварање Музеја Епархије зворничко-тузланске, о сређивању Архива Епархије, градњи зграда православних Гимназија у Бијељини и Брчком.

У сриједу, 24. фебруара 2016. године, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, примио је у аудијенцију г. Александра Чуплигина, замјеника шефа мисије ОСЦЕ у Босни и Херцеговине са сарадницима. У разговору о проблемима са којима се суочавају Српска Православна Црква и повратници у Федерацији БиХ, Епископ је информисао г. Чуплигина о ситуацији у Шпионици, Грачаници и Тузли, односно Калесији и Дубници. Конкретно, упознао га је са страдањем свештеника и његове породице у Шпионици, о понижењима и увредама које трпи, о константним нападима на цркву у Грачаници, о крађама у Тузли и другим мјестима. Такође га је обавијестио и о позитивним примјерима  односа локалне заједнице према Српској Православној Цркви и истакао општине Тешањ и Маглај, као и лично градоначелника Тузле г. Имамовића.

Епископ је изразио наду да ће се ОСЦЕ ангажовати у адекватној и равноправној заштити Цркава и вјерских заједница као и самих повратника и да неће остати само на обављеним бирократским разговорима.

У сриједу, 24. фебруара 2016. године, у бијељинском Центру за културу одржана је свечана додјела повеља „Капетан Миша Атанасијевић“. Ово признање додјељује се од 2000. године у оквиру пројекта „Пут ка врху“ у организацији новосадске агенције Медија инвент, Универзитета у Новом Саду и Привредне коморе Републике Србије. Град Бијељина имао је част да буде први град у Републици Српској у којем се организује додјела овог престижног признања посредством организатора из Републике Србије и Привредне коморе Републике Српске за регију Семберије и шире.

Након химне Републике Српске присутне госте поздравио је градоначелник Бијељине г. Мићо Мићић изразивши своје задовољство што се ова манифестација одржава по први пут у Републици Српској и то у граду Бијељини. Бесједу о животу, хуманитарном и културном раду капетана Мише Атанасијевића одржао је пјесник и књижевник Перо Зубац. За ову прилику одржан је и пригодан културно-умјетнички програм у којем је учествовало Српско црквено-пјевачко друштво ''Србадија'' и виртуоз на хармоници Душан Секулић.

Међу овогодишњим лауреатима повеља „Капетан Миша Атанасијевић“ је и Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом којем је признање уручено за поуке Светосавља, његовање духовности и афирмацију светоотачке традиције.

Између осталих повељом повељом су одликовани и г. Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, амбасадор Руске Федерације у БиХ г. Петар Иванцов, Педагошки факултет у Бијељини, проф. др Десанка Тракиловић, Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, г. Василије Перић, начелник општине Угљевик, г. Младен Крстајић, предсједник ФК „Радник“ Бијељина, Завичајно удружење „Пријатељи Илијаша“ Бијељина и други.

Извор: Епархија зворничко-тузланска