Из Епархије зворничко-тузланске

Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске

Брчко - У понедељак, 23. децембра 2013. године, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја на мјесном гробљу у Српској Вароши - Брчко служена је света Литургија и парастос поводом годишњице упокојења проте Нике Тошића. Свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Бранко Ђурић, протојереј-ставрофор Милан Топић, јереј Милорад Зарић и протођакон Кристијан Ђокић. Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом служио је парастос покојном проти Ники. Светој Литургији присуствовало је свештенство и монаштво и вјерници из брчанског и тузланског краја, гдје је покојни отац Нико служио као архијерејски намјесник тузлански. Прота Нико је био члан Катихетског одбора за православну вјеронауку и оставио неибрисив траг својим пастирским служењем на њиви Господњој.

Бијељина - 25. децембра 2013. године у 18 часова у Центру за културу ''Семберија'' у Бијељини отворена је изложба фотографија ''Колори Православља'' из Пољске. Изложбу је отворио и благословио Владика зворничко-тузлански г. Хризостом. Присутнима се обратио и протојереј Михаило, свештеник из Пољске Православне Цркве, један од идејних твораца овог пројекта који се реализује уз благослов Његовог Блаженства Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве и уз финансијску подршку Фонда ЕУ за мањинске вјерске заједнице - Цркве. Ово је први пут да се духовно благо из Пољске излаже или приказује у Епархији зворничко-тузланској и овом дијелу Републке Српске. То је и прилика је да се верни народ Семберије упозна са богатом црквеном и духовном културом православних Пољака, којих има око 800.000. Нажалост, над православним Пољацима извршен је погром, први 1938. године, а други послије 1945/6. године. Па ипак, остао је остатак који ево ствара и доноси плодове свог духовног стваралаштва.

Милићи- На празник Дјетинци свештеници милићке парохије посјетили су дјецу са посебним потребама и том приликом им подјелили пакетиће.
Жива црквена заједница у Христу, у којој многи имамо мир и радост, подразумијева добродјелатно учествовање свих и искључује пасивизам и статизам. Мера богочовјечанског безмерија је степен остварења свакога од нас - онолико колико смо спремни да добијено умножимо, толико дајемо свој допринос изграђивању живе црквене заједнице. На тај начин имамо заједницу са онима који су стварали кроз вијекове, као и са онима који ће стварати у даљем току црквеног живота. Тако једни са другима кроз Христа "имамо приступ ка Оцу у једном Духу" (Еф.2,18), одомаћујемо се у Дому Очевом и орођујемо се једни са другима.

Христове ријечи : "Не бој се!" "Вјера твоја спасила те је!" "Иди у миру!" "Устани!" Све су ово добри позиви љубави Божије свакоме човјеку, не ријечи из давно прошлих времена речене неким привилегованим појединцима, него су свевјековни позив сваком човјеку да побиједи страх и несигурност, безнађе и очај, и устане из себе и сопствене уплашености. Да из смрти пређе у живот и остане увијек у непролазној радости вјечног живота.

Руководећи се Христовим ријечима и ми смо однијели ријеч утјехе, љубави, наде и вјере у домове дјеце која требају помоћ свих нас, како би побједили своју самоћу и једноличност свакодневице. На празник Дјетинци посјетили смо тридесет шесторо дјеце са посебним потребама и уручили им пакетиће. Дјеца су се обрадовала и посјети и поклонима. Подјелу пакетића овој дјеци организујемо већ дужи низ година, али смо претходних година позивали дјецу у просторије Светосавског дома у Милићима гдје смо служили молебан, дјелили пакетиће и дружили се уз вечеру. Овај вид дружења дјеци представља велику радост јер они немају много прилика за то. Међутим, ове године смо посјетили дјецу у њиховим домовима, јер због тешке материјалне ситуације у којој се налази већина ових породица нису у могућности да дођу у Светосавски дом. Дјецу су посјетили свештеници милићке парохије протојереј-ставрофор Љубиша Вујичић и јереј Душко Глигић са члановима Црквеног одбора.

Извор: Епархија зворничко-тузланска