Из Епархије зворничко-тузланске

Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске

Зворник - Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Зворнику, који је још увјек у изградњи, прославио је крсну славу. У цркви испуњеној вјерним народом свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Видоје Лукић, протонамјесник Јован Максимовић и јереј Милош Зекановић. Пригодном бесједом о значају празника вјерни народ је поучио отац Јован Максимовић. После свете Литургије литија је обишла храм. Преломљен је славски колач. Слави су кумовала три кума: прото Милета Товаровић из Малог Зворника, г. Зоран Митровић из Бање Ковиљаче и г. Игор Ложњаковић из Зворника.

Дубница - На дан успомене Светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане у повратничком селу Дубница, општина Калесија, обиљежена је крсна слава цркве и одржан велики црквено-народни сабор, који у овом крају има вијековну традицију. Тако се и ове године у порту цркве мученице у Дубници, која је тешко страдала у оба последња рата, поново слила ријека народа расутог по цијелом свијету. Била је то прилика да се поново виде комшије и рођаци, пријатељи и сви они које вежу успомене за овај крај и њихову цркву. Свету Литургију служио је надлежни свештеник јереј Жељко Божић, а учешча у слављу су узели и архимандрит Николај, настојатељ манастира Папраће, јереј Драган Негић и јереј Милош Зекановић. Кум ове године је био Милутин Михајловић, родом из Зоља, а данас настањен у Зворнику, док је од њега кумство за следећу годину преузео проф. др. Милан Томић из Јегиновог Луга.

Бијељина - Поводом потисивања споразума о сарадњи кардиолога Србије и Републике Српске у Општој болници Светих Врача у Бијељини 20. септембра 2013. године епископ Хризостом уприличио је пријем за све учеснике овог исторјског догађаја. Након потписивања историјског споразума и обиласка нове болнице, еминентни кардиолози Србије и Српске као и њихови гости из Минстарства зравства и социјалне заштите и Фонда здравственог осигурања посјетили су владику Хризостома у његовој бијељинској резиденцији. Поздрављајући угледне и еминентне љекаре и стручњаке преосвећени је изразио лично задовоство њиховом посјетом и пожелио им успјешан рад у њиховом племенитом и хуманом раду.

Детлак - Епископ зворничко-тузлански хризостом 19. септембра 2013. године по први пут је посјетио манастир Светог пророка Илије у Доњем Детлаку код Календароваца, Општина Дервента. Са владиком у посјету овом најновијем манастиру Епархије зворничко-тузланске стигли су и г. Средоје Новић, министар у Вијећу министара БиХ, начелник Општине Дервента са сарадницима, и сабраћа манастира Доње Бишње Симеон и Нектарије. Госте је дочекао монах Филип. Након поклоњења светињи овог манастира и упознавања са историјатом истог, владика Хризостом са пратњом кренуо је у обилазак и разгледање амбарина, интерсантног археолошког локалитета у непосредној близини манастира. Овом приликом разговарано је о плану представљања рукописне књиге овог манастира познате као Доњодетлачког евхологијона пронађеног у Патријаршијског библиотеци у Београду (фототипско издање урађено 2011. године).

Доња Бишња - У четвртак, 19. септембра 2013. године,  на путу за манастир Доњи Детлак владиха Хризостом је свратио у манастир Доња Бишња код Дервенте и са вриједном братијом овог манастира обишао имање и воћњаке јабука и крушака.

Извор: Епархија зворничко-тузланска