Из интервјуа епископа Хризостома агенцији "Срна"

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузчански Хризостом истиче да је за мисију српске Цркве веома важно да се из олтара излази и  иде међу народ како би људи имали прилику  да слушају предавања, проповиједи, бесједе.

„Имали смо у васкршњем посту неколико предавања, у току су и божићна,  којима желимо  мало да приближимо празник Божића, Васкрса, да људи разумију да то није само обичај, већ да схвате суштину  празника - да се радују, да разумију зашто их славе и да од нас добију одговор на своја питања“,  каже владика Хризостом у интервјуу Срни.

Управо путем ових предавања, наглашава владика Хризостом, која се одржавају у цијелој Епархији – Брчком, Зворнику, Добоју ... то и чинимо, а све како би у програм рада били укључени нарочито млади људи и дјеца.

„С јесени прошле године Епархија је почела радити на оснивању Мисијског фонда који би био управо на улози и мисији Цркве. Дакле, не само да градимо храмове, него да ширимо своју мисију и на људском, духовном и на културолошком, просветном и умејтничком нивоу,“ рекао је владика Хризостом.

Владика Хризостом је најавио и покретање дјечијих капмпова  -  два кампа од којих ће један бити на Озрену, а други у манастиру Карно код Сребренице, а у плану су и два женска кампа у манастиру Тавни.

Говорећи о вјеронауци, владика Хризостом сматра да је овај предмет веома добро заживио у основним школама, али није задовољан у погледу рада Министарства просвјете када је ријеч о вјеронауци и њеном увођењу у средње школе.

„Нисам задовољан радом бившег министра Просвјете господина Мутабџије. Имали смо жељу, приједлоге и обећања да се овај посао реализује. Ипак, може се то промијенти, чему се и надамо у нарденом периоду са новим министром,“каже владика Хризостом.

Говорећи даље о образовању и Православљу, Епископ зворничко-тузлански Хризостом је увјерен да ће у Бијељини у 2015. години бити подигнута Православна Гимназија.

„Најављујем радосну вијест, јер смо управо ових дана предали комплетан пројекат Православне гимназије – архитектонски и урбанистички. Православна гимназија почиње сигурно  да се гради, а ових дана ћемо, вјероватно,  благословити и земљиште код Саборне цркве у Бијељини“, рекао је владика Хризостом.

Када је ријеч о Православном школском центру у Брчком, Владика Хризостом подсјећа да тамо већ постоји објекат, те најављује да Центар почиње са радом сљедеће године. Постоји, каже, и намјера да се 2015. започне и рад на Српском културном центру у Брчком.

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Хризостом каже да се у претходних годину, годину и по дана, много урадиило на епархијском нивоу, те да су све активности, прије свега, биле усмјерене на изградњу зграде музеја и велике црквене епархијске сале.

„Имамо музеолошки материјал који стоји и који је неискориштен. Велика је штета и губитак за овај град, за регију, за Републику Српску да ово благо стоји, јер свако музеолошко благо, умјетничко благо, ако није изложено и нема увид посјетилаца, велики је губитак“, каже владика Хризостом у првом интервјуу Срни.

Владика зворничко-тузлански наводи да се годину дана ради и на сређивању Епархијске библиотеке, а истовремено треба да се среди и архива Епархије која је била веома угрожена због љетошњих поплава.

Ни у једном тренутку, каже Епископ, нисмо запоставили ни наше храмове, цркве, црквене куће, манастирске конаке... “Гради се и даље, али са мањим интензитетом, јер су садашње прилике и економске немогућности условиле смањење темпа изградње“, каже владика Хризостом.

„Људи су пострадали у поплавама, и ми смо се ограничили на оно што је најнужније да се уради. Овдје у Бијељини смо највише радили на завршетку цркве Светог Пантелејмона на коридору, а почела је и градња цркве у Патковачи.

Ипак, највећи посао у погледу градње храмова  је, наглашава владика Хризостом,  посао на изградњи нове саборне цркве у Зворнику, на градњи манастира Карно код Сребренице, који је „потпуно био нестао из памћења и историје“.

Владика Хризостом изражава тугу због пострадалих у поплавама "јер народ у Семберији посебно пати због посљедица поплава“.

„Помагали смо колико смо могли и, иако знамо да је то кап у мору, за поплављене смо издвојили 734.000 марака за најугроженије“, каже владика Хризостом и додаје да су то средства која су пристигла од  људи из Аустралије, Америке, Европе...

 „Организовали смо  помоћ из наших парохија које нису биле поплављене, али хоћу да похвалим и људе из Федерације БиХ,  муслимане и Хрвате који су долазили да помогну људима у невољи и показали своје заједништво, вјеру“, рекао је владика Хризостом.

Говорећи о односу власти БиХ према Српској Цркви, Епископ Хризостом је рекао да не постоји никакав однос нити сарадња власти на нивоу БиХ према СПЦ и Епархији, те да, као Епископ који је годину и по у овој Епархији, никога никад није ни срео ни видио са њихове стране, нити су се када интерсовали постоји ли ова Епархије или не.

Што се ентитетских власти тиче, наставља Владика Хризостом, са Републиком Српском ствари су сасвим легалне и постоји врло конструктивна сарадња и односи - како са Владом и Скупштином, тако и са Предсједником Српске.

„Не улазим у странаштво и за мене је актуелна власт она која је истовремено и одговорна власт, и само на тој релацији говорим“, каже владика Хризостом.

С друге стране, са односом власти у ФБиХ према Епархији и Српској Цркви, каже Владика Хризостом,  нисам уопште задовољан и ево, за годину и по, они се никад нису заинтересовали за наше проблеме.

Оцјењујући досадашњу сарадњу са општинским властима, владика Хризостом наглашпава да са свим општинама и градовима Епархије има одличну сарадњу, осим са Добојем, „која је прекинула сваку сарадњу са СПЦ, захваљујући само градоначелнику, не другима, него лично господину Обрену Петровићу“.

Позицију Срба у Федерацији БиХ, у којој је Епископ Хризостом провео 22 године службујући у Бихаћко-петровачкој епархији, владика оцјењује тешком и сложеном.

„Тамо је заиста тешка ситуација, добро ми је позната. Нарочито ме вријеђају изјаве неких политичара тамо - кад говоре о повратку. Они врше пресију повратка у Српску, а у Сарајеву, на примјер, о повратку Срба нико ништа не говори. Кад  говоре о повратку, мисле само на повратак муслимана у Српску, а никад о повратку Срба у Федерацију“, каже владика Хризостом.

Он опомиње да оваква политика у ФБиХ траје већ 20 година и данас је таква, а на жалост, уз помоћ неких људи који нису разумјели шта то значи, остварују своје циљеве.

„Наши су политичари били кратковиди и нису разумјели шта значи борба за повратак, шта значи борба људи за своја права да живе на својим огњиштима, а не да му неко кроз неку политику отме његову имовину или да будзашто продају своју имовину предака, да остављају гробља, светиње итд.

Свима треба дати једнако право, напомиње Епископ зворничко–тузлански,  а не само с једне стране, а другима  лаж, „шарену лажу“. „Свако има право да дође на своје огњиште, да живи слободно на својој ђедовини, са другим грађанима те локалне заједнице, тог ентитета...“, наводи Епископ Хризостом.

То је, нажалост, тешко у ФБиХ, каже владика Хризостом, и, ево, пре неки дан су каменовали нашу цркву код Живиница, свети објекат што је, наглашава, страшна порука.

Без обзира на скврнављења наших објеката, они су тамо у добром стању, каже Епископ зворничко-тузлански и додаје да је прошле године као приоритет постављена изградња цркве у Пожарници.

“Овим путем апелујем на све људе са Пожарнице и Мајевице који могу да нам помогну како бисмо најзначајнији храм тамо обновили.То ће бити велика порука и велики симбол српског народа у том дијелу“, каже владика Хризостом и сматра да би ова црква могла бити завршена до Илиндана 2015.

Идући у сусрет празнику радости - Божићу, празнику љубави Божје која се оваплоћава и долази нама, моја порука је, каже Епископ зворничко–тузлански, да ми кренемо у сусрет Богу са љубављу, не да Га чекамо само да дође.

„Треба да кренемо са својм вјером, љубављу ка Господу, да се сретнемо у радости празника, јер Божић је празник радости и сусрета са Богом“, рекао је Владика Хризостом

„Зато отворимо своја срца како бисмо примили Бога и како би ушао у нас, те како би онда били браћа и сестре међу собом, дјеца Божја. Док смо год затворени за Бога, дотле смо затворени и за човјека, а човјек има смисао само у Богу,  и ако тако будемо дочекали Божић, ја се радујем да ћемо бар мало овим нашим интервјуом покренути једну добру мисао и нашу идеју да се људи пред Божић отварају за Бога и ближњега свога“, рекао је Владика Хризостом честитајући Божић традиционалним поздравом: "Мир Божји - Христос се роди!"

Извор: Епархија зворничко-тузланска, Срна