Из Колумбије и Салвадора трагајући за пуноћом вјере дошли у Црну Гору

Хиљаде километара преко Атлантика превалили су Хектор Адолфо Родригез Хернандез из Салвадора и Рафаил Дариа Гомез из Колумбије, трагајући за пуноћом вере. По Бога су дошли у Црну Гору, подно Ловћена, где се чувају највеће хришћанске реликвије, рука Светог Јована Крститеља, икона Филермоса и честица Часног крста. Хернандез је примио монашки завет у Цетињском манастиру, док је Рафаил рукоположен у чин ђакона на Кључком тавору на Бјеласици.

Желео сам да постанем апостол Православне цркве и ево то ми се остварило каже за „Новости” отац Андреј (42), који је рођен у средњоамеричкој држави Салвадор, где је похађао римокатоличке школе, студирао хемију и фармацију на националном универзитету.

Осам година отац Андреј је радио као фармацеут у болницама у Салвадору, клиникама и апотекама, да би се потом почео бавити изучавањем матерњег језика, а затим је постао предавач на локалном универзитету. Он је дете родитеља чији отац је био економиста и професор државног универзитета, а мајка секретар те установе.

Православни пут почео сам да крчим тек онда када сам отворио хришћанске и историјске књиге и почео да сазнајем много више о православној вери и српској цркви каже отац Андреј. Када сам се у Бразилу срео са свештеником СПЦ, касније мојим духовним оцем, пожелео сам ово што ми се ево у Црној Гори дешава уз благослов нашег оца Амфилохија. Сада сам као монах веома срећан.

Нешто северније од престоног Цетиња, у врлетима Бјеласице на Кључком тавору митрополит Амфилохије рукоположио је у чин ђакона Рафаила Дариа Падиља Гомеза из Медељина у Колумбији. Ђакон Рафаил (35) има четворо деце, а до сада је радио са супругом у адвокатској канцеларији у Медељину и он ће бити ђакон у тамошњој парохији Пресвете Тројице.

Јеромонах Симеон из епархије у Буенос Ајресу приближио ми је сву лепоту православне вере и од тог А тренутка мој мења и иде ка Богу каже за наш лист отац Рафаил. -Ја сам породичан човек који има супругу Марту и четворо деце: Самуела, Даниела, Изабелу и Михаила, који ме прате у литургијским службама. Као и ја, и моји родитељи и брат моје супруге су на путу православља. Задивљен сам маленом Црном Гором и светињама које она чува.

Епархија буеносајреска формирана је 2011. одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, а за администратора је постављен Митрополит црногорскоприморски Амфилохије. Буеносајреско-централно-јужноамеричка у лику оца Андреја добила је још једнога свога апостола. То јесте његова жеља - каже митрополит Амфилохије. Одрастао је у Римокатоличкој Цркви, али тражећи пунођу вере и пуноћу сазнања истине Вожје, пришао је Цркви Православној и ево га, кренуо је заиста блаженим путем, Божјим путем, православним путем, путем Светога Андреја Првозванога, онога првог ученика Хрстовог.

Велиша Кадић, Новости

Извор: Митрополија црногорско-приморска