Из Митрополије аустралијско-новозеландске

Из Митрополије аустралијско-новозеландске
Из Митрополије аустралијско-новозеландске
Из Митрополије аустралијско-новозеландске
Из Митрополије аустралијско-новозеландске

Сиднеј - У среду и петак Пете недеље Великог поста у сиднејским храмовима Светог архиђакона Стефана у Рути Хилу и Светог архангела Михаила у Хомбушу служено је Прво и Друго бденије. Ове специфичне великопосне службе покајног карактера прави су бисери православне духовности и по свом садржају спадају у најлепше службе годишњег круга. Домаћини у Рути Хилу и Хомбушу, протојереји-ставрофори Србољуб Милетић и Јован Весић, заједно са својим парохијсим заједницама, потрудили су се да након службе угосте све вернике на челу са Преосвештеним Владиком Иринејем који је началствовао сиднејском свештенству. Парохија у Хомбушу састоји се претежно од верника српског, руског, грчког и арапског порекла којима је први језик енглески, па су у њој и сва богослужења на енглеском.

Александрија -У пету недељу Великог Поста, 21. априла 2013. године, Епископ Митрополије аустралијско-новозеланске Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у храму светог Кнеза Лазара у Александрији. Његовом Преосвештенству су саслуживали старешина храма протојереј-ставрофор Миодраг Перић, архиђакон Силуан (Мракић) и ђакон Петар Мракић. На светој Литугији, после прочитаног Јеванђеља, епископ Иринеј се указао на целовитост поруке великопосних недељних Јеванђеља, откривајући како нас света Црква мудро уводи најпре у тајну великог поста, у тајну живота, у тајну Христа. Радост литургијска је увеличана и великим бројем причасника, међу којима је било мноштво деце.

Кабрамата - У недељу, 21. априла 2013. године, још једно саборно великопосно вечерње служено је у историјском Саборном храму Светог великомученика Георгија у Кабрамати. Началствовао је владика Иринеј, а саслуживали су му проотојереј-ставрофор Никола Билић, архиђакон Силуан (Мракић) и ђакон Петар Мракић, док су остали сиднејски свештеници појањем допринели свечаној молитвеној атмосфери. Домаћини, на челу са протом Ђуром Ђурђевићем и јерејем Ђорђем Веселиновићем, а свакако понајвише чланце Кола српских сестара, припремили су посну, али богату, трпезу за све госте који су након молитве у храму прешли у црквену салу у којој је након вечере одржано још једно у низу предавања која се традиционално одржавају у време Часног поста. Ове недеље преадавач је био протођакон Немања Мрђеновић који је на врло интересантан начин представио једну опширну тему под насловом ”Однос вере и науке”.

текст и фото: Радивој Мачковић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска