Из Руске Цркве предлажу план за смањење броја абортуса

Из Руске Цркве предлажу план за смањење броја абортуса

Експерт синодалног Одјељења за омладину Московске Патријаршије, доцент на катедри за биоетику државног Медицинскоиг универзитета, јеромонах Димитрије (Першин), дао је предлог како да се смањи број абортуса и повећа наталитет.

Од треће недеље трудноће жена треба да добија не мање од двије хиљаде рубаља мјесечно. Новца за то ће бити ако се укине „допринос за абортус“: „ми данас из свог џепа плаћамо неколико милијарди рубаља годишње за бесплатне абортусе“, казао је о. Димитрије у интервјуу за августовско издање православног часописа Крестовский мост.

Новац који иде за бесплатне абортусе требало би, по његовом мишљењу, дати женама које хоће да роде. Поред тога, наставио је о. Димитрије, женама које долазе ради абортуса треба дати најмање два дана за размишљање. Оваква пракса је у Естонији смањила број абортуса за готово трећину.

Ако будућа мајка ипак одлучи да не жели да подиже дијете, треба јој дати могућност да га остави у специјалном центру, анонимно.

„Овакви центри су широко распрострањени на Западу, требало би да их има и у Русији – при болницама, сиротиштима, већим манастирима“, сматра о. Димитрије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска