Из штампе изашао 253. број часописа „Светигора“

Радуј се, јер је Твоје стадо мало, али одабрано!
(Приказ 253, светосимеоновског, броја «Светигоре»)

Долазак празника Светог Симеона Мироточивог најавио је нови, 253. број «Светигоре» – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Овај број поред ауторских текстова, интервјуа, превода, саопштења, сабрао је и репортаже везане за јануарске празнике – Бадњи дан, Божић, Богојављење, Савиндан.

У претходном броју објаљена је божићна порука Његове светости патријарха Иринеја, а у овом божићна порука Његовог високопреосвештенства митрополита Амфилохија. Како је било тих радосних божићних дана у Црној Гори описује Рајо Војиновић у репортажи «Христово рођење – највећи догађај у историји свијета», а божићне догађаје из Скадра описао је Александар Вујовић.

Божићна радост продужила се до Богојављења. О томе како се пливало за часни крст и како је прослављен тај велики празник говори текст «Јављање вјечне љубави». Овогодишњи божићни празници били су у духу прославе 100 година Мојковачке битке. Са академије која је одржана у Центру Сава у Београду 18. јануара 2016. године «Светигора» интегрално преноси бесједу митрополита Амфилохија «Лазаревско усмјерење сердара Јанка Вукотића».

Крајем децембра свечано је обиљежено 25 година митрополитске и 30 година архијерејске службе онога који «службом и молитвом обухвата васељену» – архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија. Том догађају «Светигора» је посветила довољно простора, тако да можете прочитати бесједу коју је на свечаној духовној академији у крипти саборног Храма Христовог васкрсења изговорио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Григорије «Срце праштајуће без зрна злопамћења». Поводом тог јубилеја, владика Амифлохије је дао интервју телевизији Нoви ТВ Светигора «Нема страха гдје има богољубља и братољубља».

Пригодно за нови број, који има одредницу светосимеоновски објављена је «Служба светом Симеону» од Светога Саве; затим «Правила светом Симеуну Српском» из вучитрнског пролога, који је пронашао Милош С. Милојевић. У Подгорици је надавно обновељен и манастир Светог Симеона. О том манастиру «Немањин град у Подгорици» пише Смиља Влаовић. Едиције Српска културна и духовна баштина издала је ново коло «Свети Немањићи». О томе говори протојереј Радомир Никчевић.
«Христос је заволио цио свијет» назив је репортаже о прослави Савиндана у Митрополији црногорско-приморској. Међу корицама новог броја нашле су се двије светосавске бесједе, једна је «Пастир добри» јереја Анђелка Боричића, а друга је «Радуј се Свети Саво» ученице Теодоре Павићевић.

Попадија Никол Митеску пише о томе како да управљамо временом у тексту «Нови дан». Ту је и текст митрополита Калистоса Вара, који објашњава шта је богословље. Затим текст о празнику Сретење Господње.

Дата су два сјећања: једно је на почившег острошког игумана оца Лазара Острошког, а друго на почившег архимандрита оца Луку.

У новом броју можете прочитати Саопштење за јавност свештеног сабрање поглавара православних цркава у Шамбезију 21- 28 јануар 2016, затим Саопштење за јавност свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске, као и један актуелан чланак «Министре Горановићу, јавите се».

У рубрикама из културе у овом броју нашла се ријеч мр Слободана Чуровића са промоције зборника „Њива Бојна неосвојна“, затим поезија архимандрита Димитрија Лакића. Промовисано је ново издање ИИУ Светигора. Сазнајте о чему је ријеч у чланку «Одговор онима који нам отимају памћење».

У хроникама се налазе вијести о најактуелнијим и најважнијим догађајима из свијета, помјесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске.

Извор: Митрополија црногорско-приморска