Изборна скупштина Матице српске

Изборна скупштина Матице српске
Изборна скупштина Матице српске
Изборна скупштина Матице српске
Изборна скупштина Матице српске

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј учествовао је у раду изборне Скупштине Матице српске, 129. по реду, одржане 27. јуна 2020. године, у Српском народном позоришту. Свечаном раду изборне Скупштине присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије.

На дневном реду Скупштине разматран је извештај о четворогодишњем раду најстаријег књижевног, научног и културног друштва, као и установâ и предузећâ које је Матица српска основала. У раду изборне Скупштине учествовало је укупно 298 чланова Матице српске.

Скупштина је бирала нове чланове органа – Председништво, Управни одбор и Надзорни одбор, а потврдила је пријем нових редовних и чланова сарадника.

Прихваћен је Извештај о четворогодишњем раду Матице српске (2016–2019) и Извештај о раду Надзорног одбора и финансијском пословању Матице српске (2016–2019).

Прихваћени су Извештај о четворогодишњем раду Библиотеке Матице српске (2016-2019), Извештај о четворогодишњем раду Галерије Матице српске (2016–2019) и Извештај о четворогодишњем раду Издавачког центра Матице српске (2016–2019).

Председник Изборне комисије проф. др Бојан Тубић је након пребројавања гласова, саопштио резултате гласања присутнима на 129. редовној Скупштини Матице српске.

За чланове Председништва у наредном четворогодишњем периоду изабрани су:
за председника: проф. др Драган Станић, за потпредседнике: проф. др Јован Делић, проф. др Милан Матавуљ, проф. др Срђан Шљукић, за генералног секретара:
др Милан Мицић. Изабран је Управни одбор Матице српске (31 члан). Изабран је Надзорни одбор Матице српске (7 чланова).

Извор: Епархија бачка, Матица српска