Издаваштво Хиландара на Сајму књига у Солуну

Издаваштво Хиландара на Сајму књига у Солуну
Издаваштво Хиландара на Сајму књига у Солуну
Издаваштво Хиландара на Сајму књига у Солуну
Издаваштво Хиландара на Сајму књига у Солуну

На националном штанду Србије, која је почасни гост 9. Међународног сајма књига у Солуну, представљено је издаваштво Светог манастира Хиландара и Хиландарске задужбине из Београда. У оквиру програма промоција, 25. маја је представљено издање на грчком језику књиге Преподобног Аве Јустина "Философске урвине". Књига је изашла у библиотеци "Тавор" коју уређује монах Ромило Хиландарац. О књизи су говорили игуман манастира Хиландара, Архимандрит Методије и преводилац, докторант на солунском Богословском факултету, мр Александар Стојановић.

Посетиоцима је представљено преко двадесет одабраних наслова у издању Хиландара и Задужбине у оквиру дела штанда који је посвећен православној књизи. Посебно су издвојене збирке прича великог грчког писца Александра Пападијамандиса "Божићне и Васкршње приче". Централно место овог дела националног штанда Србије заузимала је макета манастира Хиландара у размери 1:100. Уз књиге, дељен је посебан број Гласника обнове Хиландара на грчком, "Хиландар, духовни мост између Грка и Срба".

Представљање српског издаваштва и културе

Сајам је званично отворио министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић у присуству градоначелника Солуна и високих званица.

Отварајући Сајам књига министар културе истакао је важност очувања и размене највиших културних вредности у временима кризе, потврду пријатељства Србије и Грчке и примерима из дела Иве Андрића позвао грчке читаоце на нова читања наших писаца.

На штанду Србије представљени су и великани српке књижевности Иво Андрић, Милош Црњански, Иван Гађански, Данило Киш, Раша Ливада и Милорад Павић, као и класици српске поезије (из Антологије балканске поезије ХЕМУС (2006): Јован Стерија Поповић, Петар Петровић Његош, Лаза Костић, Војислав Илић, Јован Дучић, Владислав Петковић Дис, Милош Црњански, Растко Петровић, Васко Попа, Иван В. Лалић и Стеван Раичковић, али и народна епска и лирска поезија и Перформанс глумице Агни Струмбули која је у Византијском Музеју причaла српске народне бајке.

Представљање Србије прати изложба Музеја града Београда „Иво Андрић писац и/или диломата“, као и радионице српске књижевности у оквиру Дечјег кутка.

Посета Хиландару

Пре отварања Сајма министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић боравио је у манастиру Хиландар где се упознао са радовима на обнови манастира извршеним у периоду од његове претходне посете у септембру прошле године до данас, као и са радовима који предстоје. Министарство је за наставак радова на западном крилу Великог конака и радове на источном крилу Великог конака према Конаку из 1814. и улазу  у овој години издвојило 50 милиона динара, док ће додатних 25 милиона динара бити издвојено за наставак радова на источном крилу Великог конака, завршетак радова на иконостасу из 1635. године и иконама из манастирске ризнице, као и наставак радова на зидном сликарству у цркви Св. Тројице на Спасовим водама и радовима на целивајућим иконама главне цркве манастира Хиландар, дезинсекцију икона и простора у ризници.

Обнова Великог конака подразумева потпуну реконструкцију пожаром уништених делова, уз конструктивно ојачање и обнову сачуваних елемената, тако да објекат по облику одговара ономе како је изгледао пре пожара, али и да функционалном ревитализацијом простора одговара духу актуелнихи трајних потреба Светог манастира.

Извор: hilandar.org