Изгорео звоник Српске Православне Цркве у Штимљу

После недавног скрнављења цркве у селу Горња Брњица код Приштине, оскрнављена је још једана светиња у централном делу Косова и Метохије. У Штимљу је у недељу 18. јануара 2004.године, подметнут пожар од ког је изгорео звоник српске православне цркве Светог Архангела Михаила. И овај напад као и претходни, догодио се у зони одговорности финског КФОР-а, који није обезбеђивао оскрнављене објекте. Црква Светог Архангела Михаила је саграђена на брду изнад Штимља 1920-1922 године на темељима старије цркве која је овде постојала у Средњем веку. Црква је подигнута као меморијални храм српским војницима из Првог светског рата. Саграђена је по пројекту једне од првих српских жена- архитеката Јелисавете Наћић уз помоћ прилога Удружења "Кнегиња Љубица". Неколико икона у цркви су рад сликара Уроша Предића. Поред цркве је првобитно било саграђено и сиротиште за девојчице. Године 1977. црква је обновљена, а у августу 1999. године албански екстремисти из Штимља су провалили у незаштићени храм и оскрнавили га, оштетивши већи број икона. У храму је подметнута ватра која је оштетила унутрашњост ове светиње.

Јуче су су репортер Инфо-службе Епархије рашко-призренске и парохијски свештеник за Липљан и Штимље протојереј Ранђел Денић покушали да провере извештај УНМИК полиције о пожару који је избио у звонику српске православне цркве у Штимљу. Они су се најпре обратили финском КФОР-у у чијој је зони одговорности Штимље и затражили додатне информације о догађају. Локални представници у финској бази у Липљану нису показали ни најмању спремност да им изађу у сусрет и дају фотографије оштећења које КФОР поседује. Они су одбили чак да им пруже војну пратњу како би посетили цркву јер наводно постоји пуна слобода кретања. Помоћ је одбио да пружи и локални фински капелан коме се посебно обратио о. Ранђел.

Овакво понашање припадника финског КФОР-а за сваку је осуду. Мирно су посматрали батињање Срба из Новог Насеља, нису реаговали приликом напада на цркву у Горњој Брњици, као ни сада у Штимљу. Одбили су чак да пруже и прву помоћ повређеним Србима из Новог Насеља. То само служи на срамоту целом КФОР-у, а у велиој мери погоршава односе између српског становништва и војних снага које се својом пасивношћу отворено стављају на страну албанских екстремиста и терориста.

Касније су на сопствени ризик протојереј Денић и репортер Инфо службе Епархије рашко-призренске, обишли цркву у Штимљу и установили штету која је начињена на звонику. Пожар је оштетио знатан део дрвене конструкције и крова звоника. У саму цркву свештеник није имао времена да уђе јер се у међувремену око цркве већ окупила група Албанаца, очигледно нерасположена због доласка српског свештеника и новинара. Црква и звоник су иначе ограђени густом бодљикавом жицом и по тврењу о. Ранђела сасвим је немогуће да "деца" како је написано у извештају Умник полиције случајно запале звоник.

"По свему судећи реч је о намерном подметању пожара и врло лако следећа мета може бити и сама црква која је без непосредне заштите КФОР-а", рекао је о. Ранђел, додавши: "Изјава УНМИК полиције по којој су за пожар крива " деца" звучи већ познато косовским Србима као изговор за многе досадашње нападе на гробља и цркве. На сличан начин су пре две године са крова цркве Светог Лазара у Пискотама код Ђаковице, према званичном извештају КФОР-а, "мала деца" скинула и однела читав бакарни кров са цркве и прекопала православно гробље. У Штимљу данас живи само 17 старијих Срба који готово нигде не излазе из својих кућа и потпуно је извесно да су пожар подметнули локални Албанци", рекао је о. Ранђел.

Протојереј Денић и репортер Инфо-службе Епархије рашко-призренске, посетили су и локалног адмнистратора УНМИК-а Масанбу Сецка из Нигерије који их је примио у згради СО Штимље на којој је била истакнута једино застава Републике Албаније. На згради у којој се налази и канцеларија УНМИК-а није било никаквих обележја Мисије УН. УНМИК администратор је рекао да не може да да, никакву изјаву поводом овог случаја и да је истрага коју спроводе УНМИК и Косовска полиција у току.

На питање репортера зашто ни УНМИК ни КФОР нису обавестили представнике цркве о инциденту већ се о њему сасвим случајно сазнало из врло кратког извештаја УНМИК полиције на интернету и представник УНМИК-а као ни надлежни из КФОР-а нису имали никакав коментар.