Изговарање речи "Божић" кажњава се смрћу у областима под контролом ИДИЛ-а

Злостављања радикалних исламиста на територији Ирака и Сирије не само да су ускратила радост Божића хришћанима под чизмом такфириста, већ су алармирале и суседне области које терористи нису тренутно заузели. Према доказима очевидаца, на територијама окупираним од стране "Исламске државе", само изговарање речи "Божић" поистовећује се са јавним проповедањем хришћанства и кажњава се смрћу.

Према Сулејману Јусуфу, активисти за међународна људска права, у садашњем тренутку опасан је чак и индиректан предлог за празнично расположење које влада у кућама хришћанских породица у долини Ниниве. Ово из разлога што необична активност на божићне дане може да привуче пажњу инспектора - такфириста који би преузели закон у своје руке и сурово се обрачунали са "онима који угрожавају јавни мир".

Отац Мајсар Банам, старешина римокатоличке цркве Светог Ђорђа Победоносца у Багдаду, у свом интервјуу одбацио је мит о безбедности хришћана у ирачком главном граду који није под влашћу терориста: "Око 400 људи присуствује мојим службама; међутим, не можемо да организујемо литију или да нешто друго преузмемо за празник ван цркве - ово је сада апсолутно опасно".

Божићни дани, без радости за 250.000 хришћана у долини Ниниве, постали су грозничав период и за вернике у Либану. Према речима либанског Епископа Михела Касарџија, либанска заједница је од почетка ирачког сукоба пружила уточиште отприлике за 1800 избеглица; 25 нових породица долази у цркву сваке седмице да потражи помоћ.

Извор: OCP