Изгубљена чудотворна икона Спаситеља пронађена у Јарослављу

Икона Христа Спаситеља пронађена у складишту Уметничког музеја Јарославља биће послата у Државни истраживачки конзерваторски институт ради испитивања. Могуће је да је то чудотворна икона из цркве Христа Спаситеља манастира Светих Кирила и Атанасија у Јарослављу, која је сачувала овај град од куге 1612. године, када су Минин и Пожарски оформили милицију у граду.

Директорка Одељења за староруску уметност јарославског Музеја уметности Викторија Горшокова изјавила је да је у питању чудотворна икона која је 1930. године узета из манастира, а која је пронађена у архивима радионица за рестаурацију.

„Рестауратор Николај Брјагин  пише да је то ова та чудотворна икона која је по предању сачувала Јарославл од куге 1612, када су тамо биле милиције Минина и Пожарског. Икона није рестаурисана, нити је њена старост утврђена. Стога је одлучено да се да на испитивање.“

Запослени у Музеју не журе са закључцима пре него што добију резултате испитивања. Познато је да је црква страдала у пожару неколико пута и да су урађене разне копије чудотворних икона.

Игуман Никодим из манастира Светих Кирила и Атанасија верује да се обретење иконе може довести у везу са садашњом геополитичком ситуацијом.

Према предању, икона Спаситеља је ношена током литије која је кренула да сачува град од куге 1612. године. Чудотворно очување града захваљујући икони био је разлог да се подигне нова црква Спаситеља и оснује манастир Светих Кирила и Атанасија.

Извор: orthochristian.com (са енглеског – Информативна служба СПЦ)