Изјава Албанске Православне Цркве

Православна Аутокефална Црква Албаније Поводом дезинформација од стране псеудовјерске групације тзв. ЦПЦ о томе како су њихови представници за празник Светог Јована Владимира боравили у Албанији у посјети Албанској Православној Цркви, у Митрополију црногорско-приморску је стигла званична изјава Православне аутокефалне Цркве Албаније коју преносимо интегрално:

 

ПРАВОСЛАВНА АУТОКЕФАЛНА ЦРКВА АЛБАНИЈЕ

И З Ј А В А

Лажно названа „православна црногорска црква" је непостојећа за Православну Цркву Албаније, као и за цијело Православље широм свијета.

Православна Црква Албаније, заједно са свима Православним Црквама, признаје у Црној Гори једино Православну Црногорску Митрополију, на челу са Високопреосвећеним Митрополитом Г. Амфилохијем и остале канонске епархије у њој, које припадају Православној Цркви српској.

Очевидно је да припадници горенаведене шизматичке скупине обмањују народ, будући да немају никакве везе са канонском Православном Црквом широм васељене.

Што се тиче доласка мале групице њихове за празник Светог Јована Владимира у Елбасан (04.06.2008.г.), они су дошли послије Свете Литургије, остали кратко вријеме, и уопште се нијесу срели са Преосвештеним Епископом Аполонијским Г.Николајем, који је предводио празник.

Тирана, 14.06.2008. године

+ Тирански А Н А С Т А С И Ј Е с.р.

Архиепископ Тиране, Драча и цијеле Албаније

Извор: Митрополија црногорско-приморска