Изјава Епископа Ангелоса поводом америчке декларације

Његово Преосвештенство Епископ Ангелос, генерални епископ Коптске Православне Цркве у Великој Британији,дао је следећу изјаву поводом декларације Стејт департмента САД о геноциду над хришћанима, Јазидима, шиитским муслиманима и другим мањинама на Блиском истоку.

Примили смо веома добродошле, али изненадне вести из Сједињених Америчких Држава, преко државног секретара Џона Керија, којима се признаје да је Исламска држава „одговорна за геноцид над групама у областима које су под њеном контролом, међу којима су Јазиди, хришћани и шиити.“

Ово саопштење је дошло након што су се појединци и организације у Сједињеним Државама, неке са којима ја лично сарађујем, неуморно залагале да се расветли ово важно питање људског страдања и људског достојанства.

Овим признањем успостављен је важан преседан показујући да међународна заједница гаји стварну бригу за оне који су патили и који и даље пате у оваквим условима, и да ћемо радити заједно да бисмо обезбедили, на најбољи могући начин, да се ови злочини не понове. Ово такође шаље јасну поруку свима онима који страдају: Јазидима, хришћанима, шиитима и другима, да не само да осећамо њихов бол, него и да стојимо уз њих признавајући њихово страдање и подржавајући их на сваки начин на располагању.

Ово је значајан корак који следи признање геноцида од стране Европске уније, што ће, надам се, охрабрити владу Њеног Величанства да такође призна ова неприхватива дела геноцида над угрожениим  заједницама на Блиском истоку.

Данас је дан захвалности; дан када ми признајемо све оне који су радили неуморно на овом проблему, и дан у коме се сећамо оних који и даље пате. Ово је такође дан када ми признајемо светост и достојанство Богом даног људског живота, и да је кршење било чега од овог повреда уперена против свих нас.

Извор: ОCР (превод: Информативна служба СПЦ)