Изјава Епископа Ангелоса у вези ситуације у Либији

Његово Преосвештенство Генерални Епископ Коптске Православне Цркве у Великој Британији  дао је 2.1.2015. следећу изјаву у вези ескалације напада на коптске хришћане у Либији:

Дубоко смо забринути пошто сведочимо о неизазваним, циљаним и повећаним нападима на египатске коптске хришћане у Либији, посебно, али не искључиво, у Сирти.

Последњих година коптски хришћани у Либији преживели су ужасне изливе бруталности међу којима: бомбардовање цркава, отмице, мучења и убиства у виду егзекуција. Последњих недеља сведоци смо убиства египатског коптског брачног пара и њихове тринаестогодишње ћерке у Сирти, као и киднаповања тринаест Копта у истој области. Од децембра 2014. године до данас пријављено је бар двадесет отмица коптских хришћана у Либији, а овај број и даље расте.

У приватном разговору са Његовом Светошћу Папом александријским и Патријархом престола Св. Марка Тавадросом II, као и са представницима Епархије Бохеире и Пентапоља,  упознати смо да египатска влада ради у сарадњи са либијским властима а томе да пруже б езбедан пролаз за египатске хришћане који се враћају из Либије, што је добродошла иницијативи у овом тренутку.
Много настојимо на томе да, у светлу ових догађаја, одржимо састанак са либијским амбасадором у Британији ради даљих разговора о овим најновијим догађањима.

У време док се коптске и друге хришћанске породице припремају да прославе Празник Рождества Христовог, молимо се за оне који су буквално уплашени за своје животе у Либији, као за безброј других хришћана и мањинских група широм Блиског истока који су жртве рата, насиља и немира.

Извор: ОСР