Изјава Патријарха Московског Кирила поводом догађаја у Каиру

Изјава Патријарха Московског Кирила поводом догађаја у Каиру

У изјави, чији текст наводимо, првојерарх Руске Православне Цркве изразио је подршку страдалним хришћанима у Египту.

Руска Православна Црква је са забринутошћу и горчином пратила догађаје у Египту. Поново је проливена крв и срушени су хришћански храмови. Још једна пројава растуће нетрпељивости према хришћанима и њихове правне и физичке незаштићености у египатском друштву.

Наша Црква из своје блиске прошлости зна шта је страдање недужних људи и разарање храмова. Дижемо свој глас у одбрану браће по вјери у Египпту и апелујемо на цијелу свјетску заједницу да не остану равнодушни према овом безакоњу. Уједињене Нације, друге међународне организације, водеће свјетске силе, у стању су да утичу на политику нових власти у Египту. Они морају недвосмислено да иступе против прогона хришћана и да учине све да се установи међу-религијски мир и безбједност у региону.

Трагична искушења, која египатски хришћани храбро носе, представљају карику у истом ланцу који је већ произвео нови и свагда растући талас емиграције. Египат је земља у којој су хришћани и муслимана вјековима живјели заједно. Агресија против хришћана лежи на савијести деструктивних, радикалних сила, које се не руководе духовним мотивима. Апелујемо на лидере исламског свијета да јасно осуде насиље против хришћана, да поштују њихово право на јавно исповиједање своје вјере и очување вјерских и културних традиција. У часу када је угрожена сама будућност хришћанско-муслиманског дијалога, вјерске вође морају на дјелу показати своју посвећеност миру и обостраном разумијевању.

Позивамо египатске власти да одмах зауставе насиље против древне коптске заједнице, убијање хришћана, скрнављење цркава и светиња. Није довољно објављивати посвећеност принципима правде и људских права, мора се обезбиједити реално поштовање слободе савијести у земљи. Историјска хришћанска заједница у Египту мора да има право да слободно и безбиједно исповиједа своју вјеру, да чува древне и гради нове храмове.

Руска Црква још једном изражава своју подршку страдалној египатској браћи у Христу, позивајући их да сачувају дух мира, да не подлежу провокацијама, да и у страдањима буду вјерни Спаситељу.

+КИРИЛ,

Патријарх Московски и целе Русије

Извор: Митрополија црногорско-приморска