Изјава за јавност протојереја-ставрофора Велибора Џомића

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић
координатор Правног савјета
Митрополије црногорско-приморске

Изјава за јавност, 15. март 2013. године

- Управни суд је донио нову пресуду којом је, по други пут за мање од годину дана, због незаконитости поништио решење МУП-а Црне Горе којим ми је одбијен захтјев за одобрење привременог боравка по основу спајања породице. У образложењу пресуде, Суд је навео да МУП у решењу није навео ваљане и јасне разлоге због којих је одбио мој захтјев. Суд је констатовао да је МУП само цитирао законске одредбе, али да оне нису доведене у везу са чињеничним стањем које би Суд могао провјерити. МУП је само навео некакав акт са ознаком ”повјерљиво”, а у поступку ми као странци није омогућио да се изјасним о томе. По оцјени Суда, МУП се у решењу није изјаснио о чињеници да у Црној Гори са породицом, управо по одлуци тог органа, боравим више од 18 година и констатовао да против мене никада није вођен било какав поступак због угрожавања националне безбједности. Такође, МУП се није изјаснио ни о мом праву на спајање породице што је од посебног значаја имајући у виду право на породични живот сходно члану 8. Европске конвенције о заштити основних права и људских слобода. Из тих разлога, Суд је решењем усвојио моју тужбу, поништио решење и наложио понављање поступка.

- И ова пресуда Управног суда, као и претходна из априла 2012. године, само потврђују стравичну незаконитост и злоупотребу МУП-а од стране тадашњег министра Ивана Брајовића и његових послушника из Подручне јединици у Подгорици. Њихова имена до сада нисам помињао, али ћу, ако опет наставе, морати и то да учиним. Већ пуне двије године МУП, Кривокапић и Брајовић говоре о наводном ”поштовању закона” у мом случају, а Суд сваки пут поништи њихова акта као незаконита. Ријеч је о класичном покушају прогона уз лијепљење етикета грађанима које у Црној Гори нису виђене од 1948. године и резолуције Информбироа.

- Подсјећања ради, МУП ми је у поновљеном поступку налагао немогуће обавезе и захтијевао да у року од 8 дана себи прибавим дозволу за приступ тајним подацима при чему није навео који су то подаци, код ког државног органа, па чак нису навели ни број ни датум тих докумената. Правно посматрано, МУП је покушао да фингира и води виртуелни, а не управни поступак, тј. да јавност, а потом и Суд, погрешно увјери да је у мом случају вођен законит поступак. Хвала Богу, таква незаконитост, видљива и из свемира, није могла да прође на Управном суду који је, по ко зна који пут, био на висини задатка у одбрани права грађана од злоупотреба функционера типа Ивана Брајовића.

- Након овога, МУП треба да донесе ново решење и поново спроведе поступак по мом захтјеву из 2011. године. Очекујем од новог министра Рашка Коњевића да обрати пажњу на овај случај и да наложи својим чиновницима да поновљени поступак воде у складу са законом. Надам се да је Коњевићу након ове пресуде јасно да МУП мора да решава по закону и да буде сервис грађана, а не поприште незаконитих прогона и партијска прћија у коју га је претворио његов претходник. Не очекујем од Коњевућа као министра да, како је недавно изјавио, ”решава Џомићеве проблеме” него очекујем од њега, и не само ја, да МУП не ствара проблеме ни Џомићу ни другим грађанима него да поступа по закону што до сада, барем у мом случају, није било тако.

- И овом приликом, изражавам своју људску захвалност свима на подршци, а посебно Митрополиту Амфилохију, адвокату Драгану Шоћу, представницима цркава и вјерских заједница, медијима који су објективно извјештавали јавност и свим људима добре воље који су ми своју људску подршку исказивали на сваком кораку.