Излазе сабрана дела Ханс Кинга

Theologe Hans Küng denkt über Tod durch Sterbehilfe nach - DER SPIEGELПоследњу свеску сабраних дела Ханса Кинга објавиће  у понедељак Хердер-Ферлаг у Фрајбургу. Упркос све већим здравственим проблемима, овај познати католички теолог је и даље могао  да лично допринесе објављивању свих томова, како је рекао ко-уредник Стефан Шленсог  Католичкопј новинској агенцији (КНА).

Међутим, „интензитет и континуитет Кинговог учешћа били су веома различити, у зависности од тренутног стања, посебно у каснијим свескама“. На питање како је Кингу тренутно, Шленсог је одговорио: "Његово стање одговара стању 92-годишњака са прогресивном Паркинсоновом болешћу". Свако може да замисли ограничења с тим у вези.

Према Шленсогу, циљна група сабраних дела су мање „класични Кингови читаоци“, који већ имају многа његова дела, него библиотеке, семинари и институције. „Свима нам је било јасно да није реч о великој публици“, рекао је Шленсог, генерални секретар Фондације глобална етика. Издавач Мануел Хердер је очигледно „такође испунио сопствену жељу“ публикацијом; сам економски успех вероватно није био пресудан за овај пројекат.

Издавачка кућа у Фрајбургу објављује и сабрана дела Карла Ранера, Јозефа Рацингера, Валтера Каспера и Јохана Баптисте Меца. Шленсог је негативно одговорио на питање да ли је потпун списак важних католичких мислилаца са немачког говорног подручја у 20. веку: "Оно што дефинитивно недостаје јесу жене. На пример, Елисабет Шислер Фјоренца, али и Катарина Халкес или једна од млађих теолога Јохана Ранер“. Католички етичари Алфонс Ауер и Франз Бекле такође би припадали таквој групи.

Извор: Kathpress.at