Изложба "Обнова Хиландара" у Врњачкој Бањи

У петак 18. јуна 2010 у 19 часова у Замку културе Културног центра Врњачке Бање свечано je отворена изложба „Обнова Хиландара, 6 година након пожара". Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ жички г. Хризостом. У име домаћина, присутне је поздравила г-ђа Јелена Боровић - Димић, директор Културног центра Врњачке Бање. О поставци и свом искуству живота и рада у манастиру говорио је проф. др Мирко Ковачевић, аутор изложбе и главни архитекта Обнове Хиландара. Скуп је својим присуством увеличао и Његово Преосвештенство умировљени Епископ захумско - херцеговачки г. Атанасије. Изложба ће бити отворена до 5. августа 2010, након чега се сели у Народни музеј Краљево.

Београдска публика је имала прилику да поставку види у Галерији САНУ од 24. марта до 23.v-banja-otvaranje2-m.jpg маја 2010. када је близу 40.000 људи посетило изложбу.

Изложба „Обнова Хиландара, 6 година након пожара" по први пут на овакав начин открива широкој јавности плодове труда хиландарских неимара на обнови задужбине Немањића, најбогатије српске ризнице старе преко 800 година. Хиландар као један од темеља наше културе и духовности, у својој ризници, архиви, цркви, параклисима и скривницама чува преко 1200 икона (од којих неке спадају међу најлепше примерке византијске уметности непроценљиве вредности), 507 рукописних повеља средњовековних владара, 1041 рукописну књигу, 80 старих штампаних књига, 40.000 књига од 17. века до данас. Градитељско наслеђе чине слојеви од 12. до 19. века у утврђеном делу манастира и око 25 келија, цркви и параклиса изван њега. Вредно зидно сликарство покрива површину од око 5000м2. Као део Свете Горе, Хиландар је уврштен у Светску културну баштину Унеско-а.

v-banja-otvaranje3-m.jpg Након великог пожара 4. марта 2004. године када је изгорело више од половине манастирског утврђења, започео је велики грађевинско - рестаураторски подухват, један од највећих који се тренутно изводе у Европи.

Изложба је осмишљена као водич кроз пројекте Обнове. У уводном делу посетиоцима суvbanja1-m.jpg пружене сажете информације о Светој Гори и Хиландару. У наставку следе целине посвећене пожару и његовим последицима, основни подаци о начину организовања подухвата Обнове, као и конкретни изведени, актуелни и планирани пројекти. По први пут се износе нека нова сазнања о хронологији грађења утврђене целине до којих се дошло током извођења радова. Посебан део посвећен је представљању манастирске економије на којој се усеви гаје потпуно органски. За потребе изложбе донет је већи број аутентичних предмета из Хиландара који сведоче о пожару и Обнови. Изложене су и тродимензионалне макете рељефа полуострва Свете Горе и хиландарског утврђења.

vbanja2-m.jpg Аутор изложбе је проф. др Мирко Ковачевић а архитекта поставке Стевица Трипковић. Организатори изложбе су Свети Манастир Хиландар и његова Задужбина из Београда уз сарадњу и гостопримство Културног центра Врњачке Бање. Изложбу је помогао Дигитал принтинг центар (DPC) из Београда и Интерклима графика из Врњачке Бање.

Извор: http://hilandar.org/