Изложба Архива СПЦ у Зајечару

Изложба Архива СПЦ у Зајечару
Изложба Архива СПЦ у Зајечару
Изложба Архива СПЦ у Зајечару
Изложба Архива СПЦ у Зајечару

Архив Српске Православне Цркве у сарадњи са Народним Музејом из Зајечара отворио је 27. априла 2017. године изложбу Београдска Митрополија и српски духовни простор (1804 – 1918), аутора ма Радована Пилиповића, директора Архива Српске Православне Цркве.

Изложба је приређена са благословом Светог Архијерејског Синода и Преосвећеног Епископа тимочког г. Илариона.

Присутне је поздравио г. Дејан Крстић, директор Музеја, истакавши радост што је ова поставка приказана зајечарској јавности. Аутор изложбе г. Радован Пилиповић упознао је посетиоце са подацима о обимном раду који је уложен у прикупљање 500 дужних метера архивске грађе црквеног порекла, који је представљен на овој иложби, јер све то, по његовим речима показује фактографски и културолошки потенцијал Архива Српске Православне Цркве.

Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, који је подсетио на значај представљања и упознавања са Архивским фондовима и збиркама Музеја Српске Православне Цркве, који сведоче о богатој историји наше Цркве и државе. На отварању изложбе певао је хор Саборног храма Рођења Пресвете Богородице под диригентском управом Наташе Јовановић.

Извор: Епархија тимочка