Изложба: Москва – Света земља Великог војводе Сергеја Александровича и Велике војвоткиње Јелисавете Фјодоровне

Изложба Москва - Света земља Великог војводе Сергеја Александровича и Велике војвоткиње Јелисавете Фјодоровне отворена је 2. новембра 2015. у Државном историјском музеју у Москви.

Изложба је заједнички пројекат Образовног друштва Јелисавета Сергејевне, Државног историјског музеја и Државног музеја и Изложбеног центра РОСИЗО, које подржавају руско Mинистарство културе, Министарство спољних послова, Руска Православна Црква, Јерусалимска Патријаршија.

Више од 30 учесника, попут Москве и регионалних музеја, манастира Свете земље, архива, приватних колекционара, омогућили су да  400 предмета буде изложено. На изложби има историјских предмета: личне ствари Великог војводе и војвоткиње, њихови дарови Москви и прилози црквама Свете земље, документи, фотографије, уметничка дела.

Наслов изложбе осликава дубоке везе између Москве и Свете земље показане кроз призму живота Великог војводе Сергеја Александровича и Велике војвоткиње Јелисавете Фјодоровне. Овај брачни пар су протагонисти изложбе: јединствена изложба живописно илуструје странице њиховог живота, повезујући хармонично јавну службу и приватни живот, духовни и световни.

Писма, документи, награде и личне ствари испричаће необичну причу о њиховом заједничком животном току, почетку који је осветљен љубављу за Отаџбином Спаситеља – Светом земљом. На почетку овог пута, након што су отишли на поклоничко путовање у Свету земљу, они су пронашли снаге за свој отаџбину, која је постала главни циљ њихових живота. Овај осећај се умногостручио и отелотворио у безграничној љубави према Москви, у коју су се преселили након што је Велики војвода постављен на место генералног губернатора Москве 1891. године, месту вишевековне историје и древне културе.

Док је служио као председник Империјалног православног палестинског друштва Велики војвода је ојачао позицију Русије у Палестини, саградио храмове, отворио градске цркве за хиљаде поклоника, и на тај начин утро је пут руском народу у Светој земљи.

Они су били окружени најбољим уметницима, архитектама, писцима и научницима. Под њиховим покровитељством појавили су се велики музеји Москве, попут Историјског музеја и Музеј примењене уметности; одржаване су изложбе, збирке уметничких дела су обогаћене.

Један од најинтересантнијих предмета које се приказују на изложби јесу добро очуване царске двери дворишне цркве резиденције генералног губернатора у Москви. Резиденција Великог војводе Сергеја Александровича и Велике војвоткиње Јелисавете Фјодоровне налази се у улици Тверскаја 13. У пролеће 1891. године Велики војвода Сергеј Александрович је постављен за генералног губернатора од стране свог брата цара Александра III. Сергеј је служио као генерални губернатор владајућег Кнеза московског све до атентата на њега од стране терориста 17. фебруара 1905. године.

Изложба ће трајати до 22. фебруара 2016. године у Државном историјском музеју у Москви.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)