Изложба „Тамо Далеко:1918-2018“ у храму Светог Елефтерија у Њујорку

У Недељу Богоотаца, 13. јануара 2019. године, у храму Светог Елефтерија у Њујорку приказана је изложба панела „Тамо далеко: 1918-2018“. Пројекат поводом великог јубилеја је урађен под покровитељством Епископа источноамеричког г. Иринеја, Канцеларије за верску наставу Епархије источноамеричке и непрофитне организације „Арт ексчејнџ“ из Вашингтона, у сарадњи са Удружењем за неговање традиције и културе ваљевског краја и агенције „Типон“ из Београда.

Дан у храму Светог Елефтерија је започео са Божанственом Литургијом којом је началствовао протојереј Алекса Мићић, уз саслуживање протођакона Јована Аничића. Литургији је присуствовао и велики број парохијана који су се усрдно молили. Пред свето причешће, протa Алекса и протођакон Јован обратили су се верном народу беседама које су се темељиле на тумачењу текста из прочитаног Апостола и Јеванђеља.

После свете Литургије, парохијанима српске заједнице у Њујорку је приказано дванаест панела који су израђени поводом стогодишњице од пробоја Солунског фронта који је уједно био почетак ослобођења Србије и Црне Горе од окупације. Панели су садржајно богати са много занимљивим и значајним информацијама које за сврху имају да представе борбу српског народа за слободу. Битно је додати да су се на приказаним сликама могле приметити и две велике и свете личности, владика Николај Велимировић и отац Јустин Ћелијски који је као млади војник учествовао у Великом рату.  

Утисак верног народа поводом изложбе је био веома позитиван. Присутан свет је био одушевљен приказаним и могло се уочити да су их изложени панели подстакли да и они сами говоре о причама из Великог рата које су им пренели њихови сродници. Многи су се сликали поред панела, уједно купивши „Мале новине“ и друге књиге (које су издате поводом стогодишњег јубилеја), како би их сачували као успомену на овај догађај и запамтили храброст и племенитост њихових прадедова, који су прошли кроз велика страдања зарад слободе. Због тога, само са таквим његовањем наше историје и кроз овакве изложбе и друге активности, српски народ ће бити у прилици да очува свест о себи и препозна жртву својих предака.

Ђорђе Томић, студент теологије

Извор: Епархија источноамеричка