Изложба у Бресту посвећена Руској Цркви током Великог патриотског рата

Изложба „Руска Православна Црква током Великог патриотског рата“ отворена је у Руском центру науке и културе у Бресту.

Изложба представља архивске документе и фотографије који су некад припадали Патријарсима Сергију и Алексеју I. Многа документа нису раније објављена. Ово је први пут да су они представљени јавности пошто је пре неколико година скинута ознака поверљивости. Стога, ово чини ову изложбу јединственом. Она говори посетиоцима о активностима Руске Православне Цркве током рата и њену улогу у међународним односима у годинама после рата.

„Пре рата атеизам је био главна доктрина у Совјетском Савезу. Хитлер је такође посветио много пажље верским темама, пошто је планирао да задржи окупиране земље. Првог дана рата Патријарх Сергије је написао поруку позивајући народ да стане у одбрану отаџбине и разслао је је свима парохијама,“ рекла је директорка Руског центра науке и културе у Бресту Јелена Маслова.

Иначе је симболично то што је изложба отворена 2015. године. Ове године се обележава 70-годишњица Велике победе и 1000-годишњица престављења Светог Кнеза Владимира. „Отуда смо имали идеју да покажемо улогу Православља у време Другог светског рата. Ова тема још увек није добро истражена,“ додала је Јелена Маслова.

 „Ми мало знамо о овој заједничкој страни у историји Руса и Белоруса. Изложба отвара нове аспекте историје Великог патриотског рата. Несебично патриотско служење Цркве пуно је допринело Победи,“ изјавио је генерални конзул Руске Федерације у Бресту Игор Коњакин.

Изложба је припремљена на основу материјала Централног музеја Великог патриотског рата 1941-1945. (Москва), а користи и копије докумената и фотографије из фундуса Белоруског државног музеја Великог патриотског рата.

Изложба у Бресту трајаће до средине октобра.

Извор: Pravoslavie.ru