Израелски председник посетио црквене званичнике у Светој земљи

Израелски председник Рувен Ривлин изразио је представницима хришћанских Цркава своје најлепше жеље поводом Васкрса. Током посете Јерусалимској Латинској Патријаршији 19. априла 2017. године он  је поздравио поглаваре Цркава и уверио их да се Израел као држава заузима за слободу вероисповести и заштиту свих светих места.

-Управо ових дана сви хришћани и Јевреји могли су да заједно прославе своју веру, река је Ривлин и истовремено изразио забринутост што се управо током празника опазио "повратак зла". Посебно се осврнуо на недавне терористичке нападе у Египту, као и на садашње сукобе у Сирији. -Посебно су Јевреји свесни  шта то значи живети у страху и патити од тероризма, подсетио је председник Израела.

Надбискуп Пјербатиста Пицабала, поглавар Латинске Патријаршије, захвалио је председнику на солидарности са хришћанима. -Хвала вам на осећајности према хришћанском присуству у Светом граду и у Израелу уопште.  Ви сте то пројавили у више наврата и у више повода, као што су посете бенедиктинском манастиру у Табги оштећеном услед напада и паљевине од стране екстремиста.

Истовремено је надбискуп истакао значај хришћанских заједница за Јерусалим. Додуше, оне нису многобројне. -Међутим, ми смо увек били саставни део идентитета града. Без нас Јерусалим ће изгубити свој универзални карактер, рекао је надбискуп.

Јерусалимски Патријарх Теофил је у свом поздравном слову изразио жаљење због недавног напада у непосредној близини Свете Катарине на Синају. Он је оценио значајном посету председника Ривлина сабраним хришћанским великодостојницима, што представља знак мира и помирења који се увек мора пројављивати у Јерусалиму.

На сабрању у Латинској Патријаршиј, у близини капије Јафа у Старом граду, били су окупљени највиши представници свих већих Цркава. Поред домаћина Пицабала и Блажењејшег Теофила, присуствовали су јерменски патријарх Нурхан Манугиан и настојатељ Фрањевачке кустодије Франческо Патон, верски предводници Копта, Сиријаца и Етиопљана, лутерана, англикана, маронита, мелкита и други.

Извор: Катпрес (с немачког Инфомативна служба СПЦ)