Извештај са конференције за медије Епископа бачког Иринеја, портпарола Светог Архијерејског Сабора

На данашњој конференцији за медије, одржној у Патријаршији српској у Београду, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, портпарол Светог Архијерејског Сабора, изјавио је да је Свети Архијерејски Сабор највећу пажњу посветио несрећи која је задесила наш народ у земљи и региону.

Током протеклих дана, архијареји чланови Светог Архијерејског Сабора, на челу са Патријархом српским г. Иринејем, посећивали су најугроженије епархије у Србији и Републици Српској и том приликом испоручили прикупљену хуманитарну помоћ. Свети Архијерејски Сабор се обратио свим помесним Православним Црквама за молитвену и сваку другу помоћ пострадалом народу.

Прихваћен је детаљан извештај о припреми сазивања Великог Сабора Православне Цркве. Донета је одлука да наша Црква и даље активно учествује у припремним предсаборским комисијама.  

Свети Архијерејски Сабор се бавио питањем односа са сестринским Православним Црквама. Разматран је положај хришћана на Блиском Истоку, а посебна пажња је посвећена стању Цркве у Украјини.

Свети Архијерејски Сабор се бавио редовним питањима унутрашњег живота наше помесне Цркве. Разматрани су извештаји епархијских архијереја. Нарочита пажња је посвећена стању у Православној Охридској Архиепископији. Свети Архијерејски Сабор је и овога пута позвао да се што пре ослободи неправедно утамничени Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован.

Посебну пажњу Свети Архијерејски Сабор је посветио питању црквене просвете и могућностима унапређења верске наставе.

Свети Архијерејски Сабор је разматрао стање у српској дијаспори. Том приликом је упознат и са напорима наших Епархија из расејања у најновијим хуманитарним активностима прикупљања помоћи за угрожене у поплавама у Отаџбини.

Информативна служба
Српске Православне Цркве