Извештај са округлог стола „Како против дискриминације особа које живе са ХИВ/сидом у Србији?“

Извештај са округлог стола „Како против дискриминације особа које живе са ХИВ/сидом у Србији?“
Извештај са округлог стола „Како против дискриминације особа које живе са ХИВ/сидом у Србији?“
Извештај са округлог стола „Како против дискриминације особа које живе са ХИВ/сидом у Србији?“
Извештај са округлог стола „Како против дискриминације особа које живе са ХИВ/сидом у Србији?“

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, 6. јуна 2012. године у хотелу Зира у Београду, у организацији Човекољубља, Добротворног фонда Српске Православне Цркве, одржан је Округли сто на тему „Како против дискриминације особа које живе са ХИВ/сидом у Србији?“. Циљ скупа било је представљање истоименог предлога практичне политике. Овај документ је настао у оквиру пројекта „Позиционирање Уније организација које се баве заштитом особа које живе са ХИВ/сидом на сцену цивилног друштва у Србији“, који Човекољубље реализује у сарадњи са Унијом организација Србије која се бави заштитом особа које живе са ХИВ/сидом (УСОП) од децембра 2010. године, уз подршку Делегације Европске Уније у Републици Србији кроз програм Европски инструмент за демократију и људска права.

Скупу је присуствовало преко 30 учесника, међу њима представници Министарства здравља, Министарства рада и социјалне политике, Министарства образовања и науке, Канцеларије повереника за заштиту равноправности, Покрајинског завода за социјалну заштиту, Националне канцеларије за ХИВ/сиду,  Градског завода за социјални рад, Завода за јавно здравље Београда, Завода за јавно здравље Суботица, Агенције за Европске интеграције и сарадању са удружењима града Београда, представници УСОП-а, удружења, као и појединаца који се баве овом проблематиком.

У име Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, скуп је отворио и учеснике благословио и поздравио јереј Зоран Керезовић, духовник Клиничког Центра Србије. Човекољубље, Добротворни фонд Српске Православне Цркве и пројекат је представила г-ђа Марија Вранешевић, управник програма, а УСОП, г. Владимир Антић, Извршни директор УСОП-а.

Након тога су коаутори проф. др Ђорђе Јевтовић, Начелник Центра за ХИВ /сиду Института за инфективне и  тропске болести Клиничког Центра Србије, г. Борис Ковачић, председник УО УСОП-а и г-ђа Драгана Радовановић, начелник одељења за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Министарства рада и социјалне политике Владе Републике Србије представили предлог практичне политике „Како против дискриминације особа које живе са ХИВ/сидом у Србији?“.

У току разговора посебна пажња је посвећивана питањима везаним за област етичких аспеката лечења сиде, проблема везаних за надгледање резултата лечења, постојећој и очекиваној законској регулативи, проблемима са којима се свакодневно сусрећу особе које живе са ХИВ/сидом насталим услед недостатка или недовољног присуства институционалне и ванинституционалне подршке, недовољне социјалне заштите и генерално недовољно разумевања од стране заједнице.

Такође, поменуте су и могућности за активније укључивање особа које живе са ХИВ/сидом, првенствено кроз програме Министарства просвете и науке, али и путем интензивније сарадње са другим инстанцама власти, првенствено у сфери заступања сопствених права.

Најважнији закључци округлог стола су:

• Обезбедити бољу координацију између различитих актера на нивоу локалне заједнице и Републике Србије

• Обезбедити доследну примену Националне стратегије Републике Србије у борби против ХИВ-а

• Развијати амандмане на постојеће законе и подстицати доношење подзаконских аката којима би се ближе регулисала права и обавезе особа које живе са ХИВ /сидом

• Јачати капацитете УСОП-а и постојећих чланица организација

• Покретати и интензивирати комуникацију између доносиоца одлука и других организација и група које се баве овом проблематиком

• Унапређивати комуникацију између различитих организација, удружења, савеза и група како би се побољшао проток информација за њихово чланство, а тиме и приступ услугама

• Интензивирати заједнички наступ свих који имају сродне циљеве за измену одређених политика.

На крају скупа сви присутни изразили су своју захвалност Српској Православној Цркви и Добротворном фонду Човекољубље који је први препознао потребе особа које живе са ХИВ/сидом. Човекољубље од 2003. године у континуитету реализује програмске активности усмерене ка особама које живе са ХИВ/сидом.

На растанку узражена је молитвена захвалност Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју, уз наду да ће се овакви сусрети одржавати и у будућности под покровитељством Српске Православне Цркве и њеног Добротворног фонда Човекољубље.

Извор: Човекољубље