Извештај о раду Комисије за спровођење обнове - 2005. година

У таласу насиља и рушилачком налету албанских екстремиста на простору Косова и Метохије, у периоду од 17-19. марта 2004.год. извршено је систематско чишћење преосталих Срба и уништавање кућа, имовине, споменика културе и православних светиња. Током мартовског погрома протерано је 4.000 Срба, запаљено преко 800 кућа и порушено 34 споменика културе и православних верских грађевина односно порушено је 19 спомемика културе (5 споменика културе прве категорије и 14 споменика треће категорије) и 15 верских грађевина. Укупно 34 споменика културе и верских грађевина.

Неумољиви подаци указују да је у периоду од 1999-2004. год. порушено 57 споменика културе (20 споменика прве категорије и 37 споменика треће категорије) и 84 верских грађевина. Схватајући сву озбиљност стања културне баштине на Косову и Метохији Савет Европе је маја 2004. год. одлучио да предузме ''хитни акциони план за Косово'' у области културне баштине. У договору са Српском Православном Црквом сачињена је листа приоритетних интервенција уоквиру Регионалног програма за културно и национално наслеђе у југоисточној Европи која је обухватила споменике културе и верске грађевине порушене или тешко оштећене током мартовског погрома.

Савет Европе у периоду мај – јули 2004. год. организовао три мисије на простору Косова и Метохије, 10-16 маја, 22-26 јуна и 27-31 јула 2004. год. која је руководио тим евроских експерта и у којиј су учествовали представници Привремених косовских институција и представници Српске Православне Цркве, Министарсва културе Владе Републике Србије и Републичког завода за заштиту споменика културе.

На основу потписаног Меморандума основана је петочлана Комисија за спровођење обнове. Комисија је започела са радом 18. августа 2004. год. Рад Комисије је био прекинут да би она наставила са радом маја 2005. год. Комисијом руководи Г-ђица Ема Кармајкл(Велике Британије). Именована од стране Савет Европе. У раду Комисије за спровођење обнове учествују: викарни Епископ липљански Г. Теодосије, кога је именовао Свети Архијерејски Сабор СПЦ као представника Српске Православне Цркве, Милан Цатић, представник Министарства културе Владе Републике Србије и Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд Драгољуб Тодоровић кога је због болести заменио Зоран Гарић, представник Министарства за културу омладину и спорт привремене косовске владе Осман Гојани и представник Института за заштиту споменика културе Косова Нијазим Халити.

ИЗВЕШТАЈ

СВ.ПЕТКА - ВИТИНА

СВ.ИЛИЈА - БИСТРАЖИН

СВ.ЛАЗАР - ПИСКОТЕ

СВ. НИКОЛА - КОСОВО ПОЉЕ

СВ. АРХАНЂЕЛА - ОБИЛИЋ

ЛИПЉАН

СВ.СПАС - ПРИЗРЕН

СВ.ПЕТКА - ШИПАШНИЦА

СВ.НЕДЕЉА - БЕЛА ЦРКВА

СВ.АРХАНЂЕЛИ - ШТИМЉЕ

СВ.ИЛИЈА - ВАРОШ

ГРАДСКО ГРОБЉЕ - УРОШЕВАЦ

ПЕТАР И ПАВЛЕ - ТАЛИНОВАЦ

ЦАР УРОШ - УРОШЕВАЦ

РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - СОФТОВИЋ

СВ.САВА - КОС.МИТРОВИЦА