Извршни директор УНИЦЕФ: Дечји животи у опасности у Етиопији

UNICEF transport arrives by ferry to a reception centre in SudanИзвршни директор агенције УН за децу, УНИЦЕФ, каже да ће животи и напредак деце бити изложени непосредном ризику ако даље ескалирају борбе у етиопском региону Тиграј.

Прошле су три недеље од избијања непријатељстава у региону Тиграј у Етиопији. У том кратком временском периоду хуманитарна ситуација се брзо погоршала и животи хиљада људи били су изложени ризику. Међу њима је око 250.000 деце, која живе на жаришту сукоба у Мекелеу.

Како се немири настављају, УН-ова агенција за децу Уницеф позива „стране у сукобу у Етиопији да поштеде децу од утицаја непријатељстава у региону Тиграј“.

У својој изјави извршна директорка агенције Хенриета Форе каже да је „Уницеф дубоко узнемирен јер би претња двеју страна ескалацијом у борби довела њихов живот и благостање у непосредни ризик“.

Апел за заустављање борбе

„Позивамо стране у сукобу“, каже она, „да прекину сукоб и постигну мирно решење. Хуманитарним агенцијама треба омогућити хитан, несметан и одржив приступ свим погођеним подручјима “.

Извршна директорка такође изражава забринутост због „безбедности стотина хуманитарних радника", који се још увек налазе у Мекелеу и другде широм Тиграја. „Позивамо све стране у сукобу да предузму све неопходне мере како би обезбедиле њихову заштиту", каже она.

Неухрањеност

Тренутно за око 2,3 милиона деце у регији Тиграј треба хуманитарна помоћ и до њих се не може доћи због ограниченог приступа и тренутног квара у комуникацији. Уницеф је изразио узнемиреност стопом неухрањености у региону.

Акутна неухрањеност повећала се за једну трећину између 2019. и 2020. углавном због најезде пустињских скакаваца и Ковида 19.

Склониште у Судану

Етиопски премијер је најавио војну офанзиву 4. новембра 2020. против регионалне владе у Тиграју као свој одговор на напад војске Тиграја, а од тада су десетине хиљада људи избегле у суседни Судан.

Према Уницефу, хиљаде деце - многа без родитеља или родбине –потражили су  уточиште у камповима и регистрационим центрима и тако су изложени ризику. Услови за ову децу су  изузетно тешки, вели се у извештају.

Извор: Vaticannews.va