Јапански иконограф живописао у Финској

Музеј Финске Православне Цркве у Куопију организовао је изложбу радова сликара и наставника иконографија Петроса Сасакија, коме је пошло за руком да оснажи православни животопис у овој земљи. Петрос Сасаки је православни Јапанац, рођен 1939. године на острву Хушу. Завршио је богословску академију у Токију 1961, а 1964. отишао је у Атину да проучава уметност и овде остао до 1967. године. У Атини је срео финског студента Јована Сепелу (умро 2017.г.) и постали су пријатељи. Јован Сепеле је познат нарочито по томе што је превео велики број књига са грчког на фински. За ђакона је рукоположен 1967, а за свештеника у Грчкој у јуну 1972. године. Финац је казвао о свом пријатељу предстојатељу Финске Православне Цркве, архипископу Павлу (умро 1988.г.), ту је ободрио младог Јапанца да дођу у Финску да се ту даље бави иконографијом.

Петрос Сасаки се преселио у Финску 1967. године и овде му је дато финско држављанство; оженио је Финкињу, има три сина, а умро је 1999. године у Копију.

У Финској је познат не само као један од најпознатијих иконописаца, него и као наставник иконографије. И тако, поводом 20-годишњице његове смрти, а и поводом 100-годишњице успостављање финско-јапанских дипломатских односа, Фински православни музеј је организовао ову изложбу.

Овде ћемо дати мали превод Финске Православне Цркве: по окончању Другог светског рата Финска је била присиљена да уступи 10% своје територије СССР. Уследио је дуг период обнове и насељења избеглица у Финској. У самој Финској Цркви није постојала академија за црквену уметност пошто је претходна таква школа била северно од језера Ладоге у вароши Сотавали или у бившем валамском манастиру.

У свом уметничком раду Петрос Сасаки је инсистирао на томе да живописац мора познавати добро богословску позадину тема које живопише. Иконограф треба да буде сличан свештенику који познаје своју тематику и њену историју. За Петроса Сасакија вера и уметност су неодвојива целина.

У међувремену су се неколико свештених лица 70-година прошлог века већ заинтересовали за живописање, мада су били под утицајем руске иконографије. Живописци под утицајем руске уметности гајили су неке резерве према употреби светлих боја. Међутим, у Грчкој је Петрос Сасаки био студент наставника који су трагали за иконографском обновом, тако да је његов уметнички рад био надахнут и руском и грчком школом. Наглашавао је потребу да се натписи на иконама исписују на језику народа: у Јапану на јапанском, а у Финској на финском.

Ова изложба у музеју представља не само иконе настале у разним етапама Петросове каријере, него и друге радове како би гледаоци могли да имају општи увид у уметнички рад овог живописца.

Извор: Orthodoxie.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)