Јавни форум у подршку Кијевске Патријаршије

Према званичној интернет страници „Кијевске Патријаршије“ (КП), 11. јуна 2019. одржаће се јавни форум украјинске интелигенције, „За украјинску Православну Цркву! За Кијевску Патријаршију! ”

У саопштењу се наводи да ће се манифестација одржати „на иницијативу широких кругова јавности“, а присуствоваће јој „познате политичке и јавне личности, угледни академици, уметници и писци, новинари, представници козака и ветерани АТО [антитерористичких операција у источној Украјини].“

У међувремену, група украјинске интелигенције раније је апеловала на Филарета Денисенка, "патријарха" КП и "почасног патријарха" такозване "Православне Цркве Украјине" (ПЦУ), да престане да даје било какве изјаве о актуелним црквеним питањима што  би могло би изазвати узнемиреност и несигурност међу православним људима и "задовољити непријатеље државе", мислећи на страх да "Црква у Кремљу" води пропагандне кампање против ПЦУ.

Најава про-КП форума долази на основу извештаја да Филарет жели да одржи и Помесни саборт КП, упркос чињеници да је КП формално ступила у заједницу са “Украјинском Аутокефалном Православном Црквом” да би формирала ПЦУ.

Филарет је 3. јуна 2019. одржао састанак старешина кијевских цркава у својој приватној резиденцији. Иако није изабран за предстојатеља ПЦУ, био је изабран за епархијског архијереја Кијевске епархије ПЦУ на првом заседању Архијерејског сабора.

Према вебсајту КП, Филарет је информисао свештенике о актуелним догађајима у ПЦУ и разматрао актуелна питања црквеног живота са присутнима. Иако је Филарет наредио свештеницима да не разговарају са медијима, сазнало се да се разговарало о могућности одржавања Помесног сабора КП, преноси ББС Украјина.

Да би учествовао у "саборуу за уједињење" 15. децембра 2018, Филарет је обећао Цариграду да ће ликвидирати КП, мада је сада познато да одговарајући документи за легалну ликвидацију никада нису поднесени. Министарство правде је званично изјавило да КП и даље постоји. Недавно је изашло на видело да су јерарси КП гласали и потписивали подршку ликвидацији 15. децембра 2018, иако је КП објавила изјаву у којој објашњава зашто окупљање јерараха није представљало Помесни сабор КП, који, према статутима КП, једини има право да је ликвидира.

Филарет је незадовољан потчињењем Цариграду наметнутом статутима и томосима о аутокефалности УПУ и својом умањеном улогом у новој структури, и тако тежи да оживи своју КП, где би био апсолутни ауторитет.

Извор: Orthochristian  (са енглеског Инфо служба СПЦ)