Једино Црква може пружити светлост витлејемске звезде која обасјава наша људска срца

Христос се рађа – прослављајте!
Христос с небеса – сусрећите!
Христос на земљи – узвисите се!
Певај Господу сва земљо!
(Св. Григорије Богослов)

Многољубљено Нам свештенство и монаштво, синови и кћери, драга децо Наша духовна,

Прослављајући данас Христово рођење по телу и понављајући те сверадосне и чудесне речи Светог Григорија Богослова, слушамо речи живота које нас кроз векове позивају да хитамо у сусрет с Њим који је сишао са небеса. Отворимо срца наша, позивају нас те исте речи! Узвисимо се с Њим, који је ради нас примио наше људско тело. Христос се роди, сва земља нека запева! Људи ликујете и радујте се, јер нам се роди свемоћни Бог као дете мало!

Заиста, свесилна Реч Божја се оваплоти и изискује оваплоћење у свим областима нашег живота: у породици и заједници, у граду и вароши, у целој земљи и на свим континентима, да би нас ослободио од душегубне опасности робовања и патње који оптерећују васколико човечанство, држећи овај наш свет у беживотном грчу страха и равнодушности. Да би нам то омогућио Сведржитељ је сишао са небеса и допустио да буде држан у топлом загрљају Његове нежне Мајке. Он нас призива у ту заједницу Његове љубави у којој  је вера заправо поверење, без кога не може постојати ниједан човек нити иједно друштво.    

Дакле, да бисмо и ми овакво поверење остварили у нашем сопственом животу и заједници и даље пренели у свет, Богомладенац тражи од нас да превазиђемо наше унутрашње сукобе и тек онда, сукобе у породици, заједници и надаље у свету. Тога ради, Господ, силом Духа Светога тражи место у нашем срцу, да исцели оно што нас изнутра изједа и да осветли те унутрашње таме, а све да би нас узнео до мере Његове величине. Јер све које води Дух Божји, ти су деца Божја. Нисте, наиме, примили ропског духа – да опет страхујете, него сте примили Духа усиновљења, којим вичемо: Ава, Оче! Сам Дух сведочи с нашим духом да смо деца Божја. Ако смо пак деца, онда смо и наследници; наследници Божји, сунаследници Христови – ако с њим страдамо да се с њим и прославимо (Рим. 8,14-17).

Мир, само дубоки и искрени унутрашњи мир, који је плод поверења, а не ревност, је једино што нас доводи до чистог и беспрекорног срца, до срца у коме се једино може настанити новорођени Господ. Јер, по речима светог Исака Сирина: Ако би ревност била прикладна за исправљање човечанства, зашто се Реч Божја облачи у тело, користећи благост и понизност како би свет вратио свом Оцу?

Управо је поверење довело мудраце до Детета, које се родило под витлејемском звездом! Поверењем су и они као и неуки пастири који следише песму анђела, искусили радост и мир! Но, ни мир, ни радост нису се дотакли срца Ирода и оних који су желели да униште то Дете. Јер свака зла намера и злоба унишатва поверење и зато је неспојива са унутрашњим миром. Они који немају поверења, немају ни вере! Такви само сеју семе раздора и зла, безумно покушавајући да понизе и осуде људе и народе.

Мајка Црква нас данас позива да се сретнемо са Христом који нам долази са неба. А шта свако од нас може учинити да би га срео? Исто оно што и мудраци и пастири, а  не оно што чини Ирод и њему слични моћници, а заправо безумници овог света. Богомладенац нас позива да се уздигнемо поткрепљени вером, вером која је данас, као и увек изазов, изазов поверења. Што је веће поверење, стварнији је лични однос са Христом, а веће је и шире наше срце које доводи до поверења у нашим породицама и заједницама и свему што је људско у свету. Јер једино Црква чини Христа заједницом. Никад удаљена, никада правдалачка, ослобођена силе, једино Црква може пружити светлост витлејемске звезде која обасјава наша људска срца.

Уз жарку очинску жељу да нам свима Отац небесни подари благословено Ново лето спасења у коме ће сва земља да пева, нову годину међусобне љубави, мира и поверења, призивамо на све вас благослов и љубав Његову те вам честитамо велики празник Христовог рођења сверадосним Божићним поздравом:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!
ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Дано у Сиднеју, о Божићу 2012. године.


Ваш искрени молитвеник пред колевком Богомладенца Христа,

+ИРИНЕЈ

Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске