Јединство у разноликости

Литургија Источне Цркве. Водич кроз литургијски и верски живот православних и оријенталних Цркава

Божанска Литургија Источне Цркве има посебну фасцинацију на многе људе, превазилазећи језичке и културне међе, као и верску припадност. Она својим обредним формама и символима, својим храмовима и иконама очувава православну и оријенталну Цркву у њиховој дугој традицији која суштаствено доприноси грандиозној разноликости хришћанства.

Овај водич (Führer) кроз реч и слику чини Аријаднину нит у разумевању високо развијене доксолошке културе источних Православних, Јермена, Сиријаца, Маронита, Копта, Египћана. Путници намерници у Источну Европу или у области хришћанских предела и градова на Оријенту или у Африци добијају овим „водичем“ веома поуздане историјско-литургијске темеље за оријентацију и пријем.

Православне и древно-оријенталне Цркве су у дијаспори постале интегративни део западноевропског и трансатлантског хришћанства. Ове Цркве настоје да очувају своје церемонијалне посебности. Посебно богослужења и Литургија у ширем смислу постојано чувају спој са вишевековном традицијом у домовинама – матицама. То разноврсност традиција и символа, као и разлика у литургијским облицима, остаје „западном“ вернику загонетна, те је потреба за објашњењем богослужбених сличности и разлика нарасла до потребе да се о њој састави књига. Томе задатку су приступила двојица приређивача са читавим тимом сарадника - стручњака за православну и оријенталну (дохалкидонску) Литургију, који зналачки уводе у материју различитих предања, разнородних историјских развоја, различитих културних утицаја и ритуалних естетика, вазда се инструктивно оријентишући ка спиритуалним коренима, сакралној архитектури и иконографији појединачних традиција.

Prof. Dr. Basilius J. Groen је директор Института за литургику, хришћанску уметност и химнологију на Универзитету у Грацу у Аустрији.  Уједно је и шеф катедре за интеркултурни и интеррелигиозни дијалог у југоисточној Европи, као и Visiting Professor на Yale University; члан је више научних друштава, између осталог, и Фондације Про Оријенте.

Коаутор и саприређивач овог водича је приватни доцент PD Dr. Christian Gastgeber који изучава на Институту за средњи век, на одељењу за византoлогију при Аустријској академији наука. Он је гостујући професор у Братислави и члан директоријума Фондације Про Оријенте.

Мимо двојице приређивача, на овоме делу је радио тим сарадника -специјалиста за питања Литургике Источне Цркве.

Надахнути предговор овој књизи је написао бечки кардинал Кристоф Шенборн и сâм изванредни познавалац богословља Источне Цркве, напосе њеног иконографског предања.

Овакви „водичи“ изискују смисао за прагматичну концизност и прецизност у опису визуелних детаља, као и општу способност постројавања паралелних панорама, као и сагледавања сличности и разлика у традицијама. Сва та својства красе овај „водич“ кроз лавиринте задивљујућих духовних посебности и красоту прослављања Имена Господњег православних и оријенталних Цркава.

протођакон Зоран Андрић, Минхен