Јелена Шаулић Бојовић - дјело узвишене несебичности

Јелена Шаулић Бојовић - дјело узвишене несебичности
Јелена Шаулић Бојовић - дјело узвишене несебичности
Јелена Шаулић Бојовић - дјело узвишене несебичности
Јелена Шаулић Бојовић - дјело узвишене несебичности

У сали Скупштине општине Пљевља промовисана је књига Бошка Бојовића „Јелена Шаулић Бојовић - јунаштво је цар зла свакојега“. О књизи су говорили др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја геноцида у Београду, новинар Милан Кнежевић и аутор проф. др Бошко Бојовић. Модератор је био Рајко Палибрк. Претходно, на Варошком гробљу парастос Јелени Шаулић Бојовић, која је умрла 21. марта 1921. године, служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске г. Јоаникије, са свештенством и монаштвом намјесништва пљеваљског уз присуство грађана Пљеваља и других мјеста.

Др Вељко Ђурић подсјетио је на учешће Јелене Шаулић Бојовић у Топличком устанку, чија се стогодишњица обиљежава 2017. године, као и на чињенице везане за пресељење њене породице у Гајтан и топличко-јабланички крај, због сукоба и репресије коју је на њеног оца, угледног свештеника Перка Шаулића вршио црногорски владар књаз Никола Петровић. У народу топличког и дурмиторског краја остала је запамћена неустрашивост и лична жртва Јелене Шаулић Бојовић за слободу српског народа, која на жалост није адекватно вреднована како у међуратном тако ни у поратном периоду.

Милан Кнежевић је између осталог истакао да књигу Бошка Бојовића, посвећену Јелени Шаулић Бојовић, види као импулс свијести о сопственом историјском трајању, који ће, извјесно је, добити и свој наставак и димензије разумљивије и прихватљивије генерацијама које долазе.

Аутор књиге, проф. др Бошко Бојовић, иначе унук Јелене Шаулић Бојовић и професор на Сорбони, подсјетио је присутне на живот славне хероине, апострофирајући њено поријекло и слободарске и јуначке традиције краја из ког је потекла. -Упркос званичном забораву, њена успомена живи у народном сећању, песмама као што је она великог народног епског песника Радована Бећировића, као и најчешће анонимних аутора, повременим написима у штампи Србије и Црне Горе, а највише усменим предањем. За ову „Српску Орлеанку“, како су је прозвали неки од публициста и новинара, остаје недоречени дуг и дужност сећања, посебно у долазећој стогодишњици Топличко-јабланичког устанка. Дуг и дужност не само сећања већ и самопоштовања и поштовања светлих ликова заједничке прошлости , посебно стога што је њено наслеђе „дело узвишене несебичности“, рекао је Бојовић.

Јелена Шаулић Бојовић (1896-1921)

Рођена је у Јунче Долу, Жабљак, од оца свештеника Перка Шаулића и мајке Стане, рођене Кнежевић. Са десетак година са породицом преселила у Гајтан а потом Горњу Јабланицу, топличко-јабланички крај. Школовала се за учитељицу у Призрену гдје је и почела да ради уочи избијања балканских и Првог свјетског рата. Остала са породицом у окупираној Србији, гдје је због невиђених репресалија окупатора 1917. године избио чувени Топличко-јабланички устанак, у ком је учествовала као борац-четник у чети попа Мите Димитријевића.

Након пропасти устанка вратила се у родни крај гдје започиње комитовање у чети свог будућег супруга, америчког добровољца на Скадру Бошка Бојовића. Истицала се храброшћу и јунаштвом у свакој борби, а са својим будућим супругом Бошком Бојовићем и у политичком раду на уједињењу Црне Горе и Србије.

Након рата са супругом преселила у Пљевља, у село Отиловиће, гдје је радила као учитељица. Године 1920. родила је сина Илију и умрла непуних годину дана након тога, 21. марта 1921. године, у 26. години живота, плативши данак суровом животу жене ратника. Сахрањена је на Варошком гробљу у Пљевљима. Народ овог краја масовно је присуствовао њеном испраћају и задржао у сјећању до данашњих дана њен свијетли лик неустрашивог борца за слободу свога народа.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка