Јеремић упутио протест Бан Ки Муну због Управљачке групе

UN БЕОГРАД, 29.фебруара (Танјуг) - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић упутио је данас писмо генералном секретару Уједињених нација Бан Ки Муну којим је Република Србија уложила формални протест због формирања Међународне управљачке групе за Косово и Метохију јуче у Бечу.

Јеремић је указао да је формирање ове Групе учињено нелегално, изван мандата Савета безбедности УН, нагласивши да за Србију то представља потпуно неприхватљив чин и да је јасно да њено формирање представља очигледну намеру да се заобиђе Савет безбедности УН и Резолуција 1244, као и обесмисли улога мисије УНМИК као јединог тела које на Косову и Метохији има пун легитимитет, наводи се у саопштењу МИП-а.

Министар Јеремић је поновио да Србија никада није дала сагласност за успостављање мисије Европске уније Еулекс (ЕУЛЕX) на Косову и Метохији, као и да се званични Београд противи преношењу било каквих овлашћења са УНМИК-а на Еулекс.

Једини легитимни ауторитет за успостављање међународног присуства на Косвоу и Метохији јесте Савет безбедности Уједињених нација, закључио је шеф српске дипломатије у писму генералном секретару УН.

У Бечу је јуче формирана Међународна управљачка група за Косово (ИСГ) која треба да надгледа спровођење иначе одбаченог плана Мартија Ахтисарија за Космет.

Група је састављена од представника 15 земаља, који су на првом састанку одлучили да холнадски дипломата Питер Фејт буде међународни цивилни представник на Косову (ИЦР).

Фејт је на конференцији за новинаре у здању Министарства иностраних послова Аустрије рекао да је ИСГ "значајна коалиција земаља, пријатеља независне државе Косово" и да је чини пет земаља Контакт групе - САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија, као и Аустрија, Чешка, Шведска, Турска, Финска, Белгија, Данска, Мађарска, Словенија и Швајцарска.