Јермени апелују на аустријске политичаре

Патријархов изасланик у Бечу Петросјан: Аустријски политичари треба да се заложе како би се изгнаници вратили у Кесаб, град који су заузели исламисти

Сукоб око Јерменима настањеног градића Кесаба на сиријско-турској граници постаје све драматичнији. Исламистички  милиционари преузели су град 21. марта тиме што су неометено продрли у Сирију с турског подручја. Услед овога неких 700 јерменских породица морало је да избегне у Латакију. Сиријској војсци није до сада пошло за руком да протерају исламисте и успоставе мир у Кесабу како би се омогућио повратак изгнаника. 

Јерменско-апостолски Католикос Киликије Арам I, у разговору са замеником генералног секретара УН Џефри Фелтманом, затражио је демилитизацију области око Кесаба. Пошто се чланица Нато-а Турска и сама ангажовала око свих тих збивања, јерменска влада је  позвала Нато да се укључи са своје стране. 

Како је Фондација „Про Оријенте“ известила у петак, бечки јерменско-апостолски изасланик о. Тиран Петросјан је апеловао на аустријске политичаре да се залажу  на повратку изгнаника у Кесаб. О. Петросјан је упутио своју молбу савезном председнику Хајнцу Фишеру, канцелару Вернеру Фајману и министру спољних послова Себастијану Курцу. 

Отац Петросјан је скренуо пажњу на то да су многи житељи Кесаба потомци оних преживелих Јермена у време геноцида над овим народом провођеним 1915. године од стране царско-османлијских власти. Сличне демарше упутили су јерменски епископи владама држава у којима се службено налазе као епархијски архијереји. 

Кесаб се налази три километра од турске границе. Већ дуже од 1.000 година у њему су настањени Јермени. Међу највеће синове овог градића рачунају и јерменско-апостолског Патријарха-Католикоса Карекина I (1932-1999). 

Што се тиче милиционера који су 21. марта продрли у ову област, реч је о тзв. „борцима“ фронта „Ал-Нустра“ и групе „Анзар ал-Шамс“,  међу чијим члановима су Чечени, Бошњаци и Авганистанци.  Сместа су испрепадали јерменско становништво, пуцали су на све што се кретало, тако да су градић и околне шуме били посути ватром из граната. Касније су почели држати и сиријску границу према Турској. Непознат је број жртава, али се према неким извештајима тврди да их је убијено 80 лица. 

Према изјавама сведока, тешко наоружани милиционери су пре свог напада на Јермене неометено прешли турско-сиријску границу. Турске новине су касније јавиле да су исламисти исто тако без сметње сместили своје рањенике у болници у турској вароши Јајладађи. 

Око 670 јерменских породица је избегло у Латакију, док је у Кесабу ипак остало неких 10-15 породица пошто су поједини чланови породица били престарели или болесни да би кренули на далеко путовање, или су већ били ометени. 

Извор: Катпрес (с немачког Р. Ракић)