Јерменски надбискуп позвао ЕУ да интервенише

Minassian on the Pope: "The Armenian people are inebriated by his presence"  | AgenSIRЈерменски католички надбискуп Рафаел Франсоа Минасијан позвао је Европску унију да интервенише у ново распламсалом сукобу између Јерменије и Азербејџана због региона Нагорно-Карабах. „Не тражимо савет о прекиду ватре, већ конкретне мере за окончање оружаних сукоба једном заувек“, рекао је Минасиjан у интервјуу за италијанску католичку новинску агенцију СИР. „Људски живот је много драгоценији од нафте и гаса. Спречимо да шачица долара започне рат и одведе људе у смрт. Ово лудило мора бити заустављено", рекао је надбискуп у свом ватреном апелу.

У Јерменији постоји велики страх од борби, рекао је Минасијан у разговору одржаном у уторак. Надбискуп је упозорио да би се сукоб могао проширити ако се не заустави „стална агресија“. Постоји ризик да ће се поновити иста грешка која је „довела до геноцида 1915. године“, мислећи на геноцид младотурских владара над Јерменима, против којег тадашњи савезници Османског царства - Немачка и Аустроугарска - нису интервенисали имао.

Према првим проценама, око половине становништва Нагорно-Карабаха је сада у бекству, међу којима око 90 посто свих жена и деце, рекао је у среду АФП омбудсман Нагорно-Карабаха Артак Белгарјан.

Надбискуп Минасијан је у интервјуу за СИР нагласио да Јерменска католичка црква покушава да помогне пре свега избеглицама из села на граници Нагорно-Карабаха, које су прегажене током напредовања азербејџанске војске. Рч је о 1.200 породица којима је хитно потребна помоћ. Јерменска католичка црква већ је контактирала шпански Каритас. Реч је о „капима у океану“, али „чак и капи испуњавају океане“.

Рањени са линије фронта свакодневно стижу у јереванске болнице, „углавном млади људи између 17 и 24 године“. Недостаје лекова и протеза, рекао је надбискуп Минасијан. Надбискуп није оставио сумње: „Овде су ратнеа разарања иста као било где другде у свету, где се уништавају животи младих“.

Извор: Kathpress.at (с немачког Информативна служба СПЦ)