Јерусалим: 13 великодостојника против насиља

 Заједничка божићна порука поглавара хришћанских Цркава у Светом граду

Јерусалим  26.12. 2013 – У својој заједничкој божићној посланици тринаест поглавара хришћанских Цркава присутних у Јерусалиму осудили су сваки вид насиља. Дословно они веле: „Христос је дошао као Кнез мира да нам покаже да се миримо не само са Богом, него и међусобно“. Мир мора започети у људском срцу. Реч је о томе да сагледамо да смо сви „створени по обличју Божјем“. Ови црквени представници жале што се насиље сматра за једини пут ка успостављању реда и безбедности, док други прибегавају насиљу да би се одупрли злостављању и неправди.

Патријарси и епископи подсећају на то да се и Господ Христос родио у контексту значајне политичке нестабилности: „Свет у који је дошао Исус, није био различит од садашње ситуације у којој се ми налазимо на Блиском истоку. Отуда су Дете Исус и Марија и Јосиф кренули као избеглице да потраже безбедно место у Египту. Па и данас су стотине хиљада људи на Блиском истоку присиљени на слична путовања као избеглице. Тражећи безбеднију будућност, морали су напустити своја родна места и оставити све оно што им је  драго. Патријарси и епископи позивају на молитву за избеглице, за добротворне организације, али и за политичке лидере како би се створило такво стање у којем више не би било потребно да се уточиште проналази у белом свету.

Ову божићну поруку су потписали, између осталих, грчки православни Патријарх Теофило III , латински Патријарх Фуад Твал, јерменски апостолски Патријарх Норан Манугијан, као и лутерански бискуп Муриб Јунан.

Извор: Катпрес