Јерусалимска Латинска Патријаршија узбуђена поводом сече многовековних маслина

Латинска Јерусалимска Патријаршија оштро је осудила сечење древних маслина у долини Кремисан од стране израелске војске.

Дрвета су посечена из разлога што се у том правцу жели подићи „зид безбедности“ којим се дели Израел од Палестине.

Наиме 17. августа у долини Кремисан, између Јерусалима и Беит Џале, неочекивано су дошли израелски булдожери ради припреме подизања зида за раздвајање. Становници ове долине су испричали да су војници посекли око 50 столетних маслина.

У свом протесту Латинска Патријаршија је истакла да овај поступак води нарушавању права породица које живе у долини, права која су се те породице уживале да би могле „остати на својој родној груди током последњих стотину година“. Патријаршија се нада да ће ово питање бити разматрано на Врховном суду, који је пре неколико дана примио житеље ове долине и наредио да се радови обуставе.

Даље се вели да су маслине постојале овде вековима и да су од њих живеле те породице. „Конфисковати ту земљу исто што је и конфисковати прошлост тих породица и будућих нараштаја“. Одсуство перспектива за живот у родној земљи принуђава многе хришћане да емигрирају.

Извор: Православие.ру (енглеска верзија)