Јерусалимска Патријаршија: Састанак у Аману не представља званични Синаксис (сабрање)

Јерусалимска Патријаршија је објавила саопштење везано за посету њеног изасланства Васељенској Патријаршији како би се разговарало по питању састанка предстојатељ православних Цркава у Аману.

Према саопштењу, Јерусалимска Патријаршија изражава своје мишљење о том питању и наводи да „братски скуп у Аману не представља званични синаксис (сабрање), већ окупљање православних предстојатеља као породице у сврху дијалога“.

Поред тога, изасластво је уручило  писмо патријарха Теофила Васељенском патријарху  „којим је упутио позив васељенском патријарху Вартоломеју и изразио оданост Васељенском патријарху“.

Саопштење Јерусалимске Патријаршије гласи:

„Делегација на високом нивоу која је званично представљала Јерусалимску Патријаршију задужена је од Теофило III, Јерусалимског патријарха, да се састане са Вартоломејем, Васељенским патријархом, како би додатно објаснила важност братског окупљања које ће се одржати у Аману, у Јордану, крајем овог месеца уз учешће велике већине православних патријараха и предстојатеља Цркава, да би се разговарало о православном јединству  широм света и ојачао међуправославни дијалог и помирење.

Делегација је уверавала васељенског патријарха Вартоломеја током двочасовног састанка, одржаног у његовом седишту у присуству чланова Васељенског Синода, да братски скуп у Аману не представља званични синаксис (сабрање), већ састанак православних првојерараха  као породице у сврху дијалога.

Делегација је донела писмо Теофила III којим је упутио позив васељенском патријарху Вартоломеју на састанак у Аману и истакао своју приврженост држању свештених канона Цркве и поштовању признатог места Васељенског патријарха.“

Извор: Јерусалимска Патријаршија  (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)