Јерусaлимски Патријарх код Патријарха московског

Јуче, 23. јула 2013. године, у Даниловском манастиру у Москви Патријарх московски и све Русије Кирил примио је Његово Блаженство Патријарха јерусалимског Теофила III, који је с пратњом допутовао ради учешћа на свечаностима крштења Русије.

Јерусалимску делегацију сачињавају: Архиепископ константински Аристарх, руководилац Иностраног одсека Јерусалимске Патријаршије, Архиепископ јордански Теофилакт, представник Јерусалимског Патријарха код Московског Патријарха архимандрит Стефан (Диспарис), егзарх Јерусалимског Патријарха у Грчкој архимандит Дамјан (Јоанис) и архиђакон Атанасије (Темистоклеос).

На почетку разговора Патријарх Кирил је казао: „Општење поглавара помесних Цркава, њихови братски односи имају велики значај за очување јединства Православља и за јачање напора ка међусобној сарадњи. Ваша недавна мирна посета је оставила дубок траг у животу Руске Православне Цркве и нашег народа. Посета је дивно пропраћена од стране средстава информисања. При свему, најважније је пријатно реаговање нашег благочествог народа који гаји нарочита осећања љубави према Цркви Светог града Јерусалима.“

Патријарх Кирил је истакао да „предстоји велики посао на просторима Свете Русије. Предстоје нам велики задаци, можда сложенији него они које смо имали решавати током ових протеклих 25 година. Наиме, треба радити на оцрковљењу народа, на томе да вера постане важан чинилац у животу сваког крштеног у Православљу. Ово претпоставља прављење великог програма, а чије остварење неће бити једноставно. Из овог разлога, свагда нам је неопходна молитва поглавара помесних Православних Цркава, потребно је да се сусрећемо, а неопходне су молитве свих у Цркви...“

Блажењејши Патријарх Теофил је захвалио на срдачном пријему који му је указан „у земљи мученика“, на љубави Христовој с којом је примљен у Руској Православној Цркви. Патријарх се осврнуо на своју недавну посету Руској Цркви и истакао да је она „имала огроман значај, јер смо се осведочили у високу духовност Руске Православне Цркве, видели смо како се она развија, упознали с њеним социјалним радом...“ Како је приметио, на њега су највећи утисак оставили конструктивни црквено-државни односи и сарадња Цркве са државом на добро друштвене заједнице, у шта се он лично осведочио док се налазио у посети Московској Патријаршији.

Патријарх Теофил је говорио о сложеној ситуацији у којој се налазе Цркве у разним деловима света, међу којима и Цркве на Блиском истоку, и истакао огромну одговорност која лежи на Православној Цркви, и то не само у пастирској, него и у социјалној и другим сферама. Уз то је истакао да житељи блискоисточне области полажу велику наду у Русију.

Поздрављајући Патријарха Кирила, казао је: „Доносимо Вам благослов од Гроба Господњег“.

У току разговора додирнута су питања која се тичу даљег јачања међусобних односа Јерусалимске и Руске Цркве, развоја поклоништва светим местима, као и стања међухришћанских односа.

Два поглавара су размотрили политичко стање у Сирији и целом блискоисточном региону. Истакнуто је питање очувања хришћанског присуства у Светој Земљи, при чему је напоменута подршка Русије у заштити хришћана на Блиском истоку.

Поводом 1025-годишњице крштења Русије, Патријарху Теофилу је уручен орден Славе и части I степена, два митрополита добили су орден Светог Алексија Московског II степена, а остали чланови делегације III степена.

Према Служби за комуникације Московске Патријаршије

Јерусaлимски Патријарх код Патријарха московског
Јерусaлимски Патријарх код Патријарха московског
Јерусaлимски Патријарх код Патријарха московског
Јерусaлимски Патријарх код Патријарха московског