Јевсевије Памфил: Живот Константинов

У години јубилеја, а у  оквиру издавачке делатности Епархије далматинске, објављена је књига Слободана Продића, "Јевсевије Памфил, ЖИВОТ КОНСТАНТИНОВ".  

Реч је о делу  у коме су изложене многе информације о епископу Јевсевију, човеку, који се с пуним правом назива "оцем црквене историје". 

 Јевсевије Памфил, данас  махом познат управо као аутор  надалеко чувене "Историје Цркве"  која је, споменимо и то, вољом  Божјом и благословом Епископа Фотија, пре неколико месеци такође објављена у издавачкој делатности Епархије далматинске, аутор је још неколико важних наслова, међу којима је свакако и дело "Живот Константинов".  

 У време када се, захваљујући прослави Миланског  едикта (313. г.), често говори о императору Константину Првом Великом, свакако је прикладно да се коначно на српском језику појави књига која у себи неће садржати само превод списа епископа Јевсевија, него и квалитетно написан рад о аутору овог дела, као и многобројне коментаре који савременом читаоцима, а поготово онима који нису баш нарочито упознати са историјом Цркве и историјом Римске империје, олакшати читање овог дела.

Оно што такође можемо окарактерисати као важан елеменат издања које је пред нама, свакако је и литература на коју нас усмерава г. Слободан Продић. Ово је од нарочите важности, пре свега, нашим ученицима и студентима, јер, уколико студиозно истраже наведену литературу и прихвате информације сабране у њој, не би требало да нас чуди уколико у догледно време светлост дана угледа још неки квалитетан научни рад о епископу Јевсевију Кесаријском или о императору Константину Великом.