Језик који сви Европљани разумеју

Језик који сви Европљани разумеју
Језик који сви Европљани разумеју
Језик који сви Европљани разумеју
Језик који сви Европљани разумеју

,,Сиђе Дух Свети на све који слушаху реч. И задивише се верни из обрезања који дођоше с Петром, да се и на незнабошце излио дар Духа Светога.  Јер их слушаху где говоре језике и величају Бога” (Дап. 10, 44-46).

Колико је само покушаја да се створи или наметне неки универзални језик који сви људи разуму - енглески, онда некакви вештачки безбожнички језици попут есперанта, затим универзални језици науке, дигитални језици и слично... Међутим, кад све то анализирамо, схватићемо да не постоји језик који је створио човек, а који је универзалан за све људе. Господ наш Исус Христос нас је и упозорио да без Њега не можемо ништа чинити. Пала људска природа у тежњи да онај Богом дат таланат умножи, често га затрпа у земљу, а по наговору кушача гради неке вавилонске куле да достигне неко божанство без Бога (,,са својих десет прстију“) и онда првим поветарцем људска творевина се руши.

Међутим, постоји језик који сви људи могу да разумеју, али тај језик није створио човек, већ Господ. Наравно да постоје одређени предуслови да бисмо разумели језик Господњи. Битно је да нико од нас није без талента за тај језик. За разумевање таквог језика Господ од нас тражи само чисто срце и љубав, и онда ћемо разумети све језике, све људе. Доказ нам је у Светом писму - зар нису наши свети Апостоли, рибари који нису били учени, Божјим промислом постали полиглоте. Како? Сигурно не неким ,,даром за језике“, већ Божјом милошћу. Њихова љубав према људима била је толика да их је Господ удостојио да говоре разне језике да их сви људи разумеју. А колико је трајао тај ,,курс страних језика“? Не један месец, не шест месеци, не годину, већ један трен, моменат -силазак Светога Духа на Апостоле на празник Педесетницу! Ето како Господ дарује знање онима који очисте своје срце и који искрено желе да љубављу комуницирају са другим људима, а да славу за све дају само јединоме истинитоме Богу.

Европски дан језика 26. дептембар обележен је и у нашој школи ОШ ,,Вук Караџић“, Лозница, а ми, свесни да без Бога не можемо ништа чинити, интегрисали смо Веронауку и све остале предмете Господу Богу на славу, а нама на спасење и радост нашој деци.

Сви наставници наше школе, заједно са директорком Анетом Ракић и домаром Славком Тешмановићем, са великим одушевљењем одазвали су се позиву наставнице Сање Симић де Граф да једну целу седмицу посветимо Европском дану језика и да заједнички учествујемо у тематском планирању наставе. Примери добре праксе са фотографијама и описом активности налазе се на следећем линку

https://osvukloznica.edu.rs/aktivnosti/projektiunastavi/evropski-dan-jezika/evropskidanjezika2020/

Активности које смо реализовали започели смо Веронуком, где смо кренули од узрока настанка језика - Вавилонска кула, а онда смо говорили о празнику Педесетнице који укида вавилонско проклетство. Деца су гледала занимљив цртани филм ,,Серафимино чудесно путовање“ о Светом Серафиму Саровском на руском језику са српским и енглеским преводом, кроз који смо интегрисали Веронауку, Руски језик, Српски језик и Енглески језик. Затим смо завршили Завештањем Стефана Немање о језику и лошим утицајем друштвених мрежа на матерњи језик. Угледне часове су одржали вероучитељи Бранко Поповић и Тијана Васић и наставница енглеског Сања Симић де Граф.

Математику и језике смо интегрисали кроз текстуалне задатке на српском, енглеском, италијанском, руском, холандском, немачком, француском и шпанском језику. Угледне часове су одржали наставница математике Јелена Трипковић и наставница енглеског Сања Симић де Граф. Наставница математике Мирјана Милићевић урадила је са својим ученицима презентацију о нашим научницима полиглотама.

Природне науке и језике смо интегрисали кроз интерактиван квиз: који су матерњи језици европских научника, који је осмислила Сања Симић де Граф, и попуњавањем резултата експеримента на хемији на различитим језицима, где је угледни час одржала наставница хемије Бојана Ковач. Наставница италијанског језика Мирјана Марковић била је асистент.

Наставница српског језика Жељка Марковић одржала је занимљиву радионицу са својим ученицима на часу оделењске заједнице -израда паноа на тему утицаја англицизама на наш језик, док је наставница српског језика Наташа Максимовић Вучетић са својим ученицима осмислила презентацију о очувању сопственог језика.

Наставник ТИО Мирослав Секулић и наставник енглеског Петар Косовац имали су заједнички угледни час на коме је тема била технички цртеж као универзални језик графичке комуникације

Наставница енглеског Сања Симић де Граф представила је ученицима језичке мапе - географску европску карту која даје могућност да речи прикажемо како се оне кажу на различитим европским језицима на географској карти. Добар део часа говорили смо о чињеницама о језику и како брзо језици нестају, као и о занимљивостима везаним за одређене језике и закључили да нам је дужност да чувамо сопствени језик употребом наших речи где год је то могуће.

У току је осмишљавање квиза о познатим европским спортистима, матерњим језицима одређених лига и првенствима и о олимпијским играма који је у плану да се реализује у организацији наставника физичког Добре Андрића и наставнице енглеског Сање Симић де Граф. Такође је у току нешто веома занимљиво, што сматрамо да ће бити веома корисно код развијања доброг музичког укуса код деце а то је пројекат наставника музичког протођакона Зорана Кокановића а односи се на класичну музику европских композитора, као и познате народне композиције на европским језицима.

Учитељи, као и увек до сада, радо су се одазвали нашем позиву за учешће и њихове активности од осмишљавања маски са заставама европских земаља, песмицама, радионичарској настави и инспиративним прилозима можете видети такође на сајту наше школе а велику захвалност дугујемо њиховим учитељицама Мирослави Видовић Митровић, Жељки Дејановић, Радмили Лукић, Мирјани Ћосић, Гордани Симић, Миланки Васиљевић, Светлани Ђурић, Зорици Јањић, Славици Ивковић и наставници енглеског језика Светлани Самуровић.

Наша школа је овим пројектом посвећеном Европском дану језика успела оно што није до сада ни једна школа - кроз једну заједничку тему повезали смо све предмете, а задовољство које смо осетили у настави је неописиво позитивно искуство. Мотивација деце била је на највишем могућем нивоу, а кроз евалуацију смо схватили да су деца научила много више од очекиваног!

Закључак је следећи да су математика, природне науке, графички цртежи универзални језици који олакшавају разумевање људима, али само је један језик за који није неопходно никакво образовање, курс или семинар, већ само чисто срце и спремност да примимо Бога у себе - језик Господњи. Тамо где нема Бога, па макар говорили и истим језиком, не само што се нећемо разумети, него ће нас то увести у још већу пропаст, у мрежу демонску. Ратови често почињу неспоразумом, иако сви државници користе енглески језик као службени. Шта то говори? Само једно, да извор сваког неспоразума и зла у свету потиче од тога шзо не разумемо шта нам Господ говори. А сви они који Господа пажљиво слушају, говоре јединственим језиком и одлично се разумеју, и ту нема неспоразума. Славу Господу на свему и за све! Амин!

Сања Симић де Граф

Језик који сви Европљани разумеју
Језик који сви Европљани разумеју
Језик који сви Европљани разумеју
Језик који сви Европљани разумеју