Јордан: Да ли је откривена тврђава цара Јеровоама

Професор теологије из Дортмунда Томас Пола је уверен да се Фануил коначно налази на брду неких 8 км источно од ушћа Јавока

Ископавања на Блиском истоку све више потврђују да је Стари Завет поуздан као историјски извор. У најновије примере тога спада и откриће у долини реке Јавока у Јордану. У 1. књизи о царевима (12, 25) описује се како је цар Јеровоам I, који је владао од 926. до своје смрти 907. г. пре Христа у Јудином Северном царству, обновио и утврдио Фануил за своју привремену престоницу.

Фануил треба да се налази на једној ували реке Јавока. Ова река која тече током целе године улива се у Јордан на по пута Генисаретског језера и Мртвог мора. На основу досадашњих извештаја два места су долазила у обзир за његову локацију.

Међутим, дортмундски професор богословља Томас Пола је уверен да је локализовао Фануил на једном брду неких 8 километара источно од ушћа Јавока. Уз помоћ екипе археолога и студената, а у сарадњи са јорданским установама за заштиту старина, он је шест пута вршио ископавања на том месту. При овоме ископавању открио је у рушевинама једног јелинистичког кварта са дворцима из 2. века пре Христа остатке из гвозденог доба (око 1000-900. г. пре Христа).

Посебно су значајни фрагменти са уклесаним цртежима, што упућује на време владавине Јудиних царева (уп. Јез. 8,10; 1 цар 6,26-36). У августу ће бити настављена ископавања.

Извор: Кат.нет